W każdą niedzielę prawie zawsze staram się spędzić wspólną chwilę z dziećmi na pieczeniu czegoś słodkiego. Nie ważne jak wyjdzie bo tak naprawdę sama zabawa z dodawaniem składników, nakładaniem do foremek, patrzeniem jak ciasto rośnie w piekarniku oraz dekorowaniem babeczek sprawia dużo radości oraz to, że babeczki będą najsmaczniejsze bo przygotowywane przez nich samych.
Dzisiejszy przepis jest na babeczki jogurtowe z dodatkiem konfitury carskiej figa z makiem od Eterno. Smak konfitury jak dla mnie jest bardzo orginalny, pierwszy raz jadłam taką konfiturę ponieważ nigdy wcześniej u mnie w domu nie gościła. Idealnie sprawdza się jako dodatek do naleśników lub ze świeżą chałką w sam raz na śniadanie. Mi zasmakowało, mogę powiedzieć że nawet bardzo :) mam ochotę sprawdzić tą pyszną konfiturę w daniu wytrawnym, jak się sprawdzi? na pewno dowiecie się tego na blogu.
Porcja na 12 babeczek
Czas przygotowania ok 30 min
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g jogurtu naturalnego
- 80 ml oleju
dodatkowo:
- konfitura carska Figa z Makiem Eterno
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier,sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce
- W drugim naczyniu rozbełatać widelcem jajka, dodajemy do nich jogurt naturalny oraz olej
- Następnie wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy mikserem na średnich obrotach ok 2 min aż będzie gładka masa
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami
- Do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na to 1 łyżeczkę konfitury i na wierzch łyżkę ciasta
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni
Smacznego! :)
Ale wyglądają smakowicie. Z chęcią bym zjadła jedną :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko z taką figurką jak Ty masz to spokojnie na dwie lub trzy możesz sobie pozwolić :)
UsuńMarcela po obiedzie coś słodkiego obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńPrzydałyby się do dzisiejszej kawki.
OdpowiedzUsuń