Zupa benedyktyńska z borowikami



Dzisiaj wspaniała zupa z borowików z jajkiem w koszulce, którą zainspirował mnie Pan Adam Gessler. Jest to zupa z jesiennego menu w jego restauracji. Z wielką przyjemnością, gdybym miała taką okazję to z chęcią  spróbowałabym tej właśnie zupy z jego przepisu. Dzisiaj przyrządziłam swoją wersję aczkolwiek wkrótce zamierzam zrobić bardziej klarowną, ale to dopiero we wrześniu jak już będę miała chwilę spokoju.. :)
Zupa którą przyrządziłam jest pełna aromatu smaku więc jeśli ktoś uwielbia grzyby ta zupa spełni jego oczekiwania smakowe.
Grzybów w lesie pełno także jest pretekst aby wyruszyć na spacer i uzbierać kosz tych wspaniałych darów lasu.






Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania  30 min


Składniki: 

 
  • 700 ml bulionu warzywnego 
  • 25 dag prawdziwków
  • 1  średnia cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki
  •  pieprz świeżo zmielony
  •  śmietanka roślinna


  • dodatkowo:
    • 1 jajko na każdą porcje talerza
    • ocet





















    Przygotowanie:

    • Grzyby czyścimy, płuczemy, kroimy w kostkę
    • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor, a następnie dodajemy grzyby i smażymy dalej ok 10 min
    • Grzyby z cebulą dodajemy do bulionu, oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę,  doprawiamy do smaku i gotujemy ok 20 min
    • Część grzybów miksujemy blenderem i dodajemy z powrotem do zupy, chwilę gotujemy
    • Ściągamy z ognia garnek i dodajemy śmietankę, dobrze wymieszać
    • Jajko wbijamy na miseczkę i z tej miseczki delikatnie wkładamy do gotującej się wody z octem tak, aby lekko się ścięły ok 1 min 30sek
    • Zupę nalewamy do talerzy na wierzch układamy jajko i rozcinamy nożem
    • Można dodatkowo podać pieczywo

     

     
     
     
     
     
     

    Smacznego! :)

    4 komentarze:

    1. O proszę jaka pyszna zupka :-) bardzo ciekawa propozycja :-) wyglada pysznie :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję Marzenko :) na deser z chęcią bym zjadła Twój makaron z owocami :)

        Usuń
    2. Zupa na elegancki obiad doskonała. Pychota :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam połączenie zup z jajkiem - są rewelacyjne. I do tego borowiki! Musiało rewelacyjnie pachnieć. I smakować oczywiście. :)

      OdpowiedzUsuń

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)