Dzisiaj wspaniała zupa z borowików z jajkiem w koszulce, którą zainspirował mnie Pan Adam Gessler. Jest to zupa z jesiennego menu w jego restauracji. Z wielką przyjemnością, gdybym miała taką okazję to z chęcią spróbowałabym tej właśnie zupy z jego przepisu. Dzisiaj przyrządziłam swoją wersję aczkolwiek wkrótce zamierzam zrobić bardziej klarowną, ale to dopiero we wrześniu jak już będę miała chwilę spokoju.. :)
Zupa którą przyrządziłam jest pełna aromatu smaku więc jeśli ktoś uwielbia grzyby ta zupa spełni jego oczekiwania smakowe.
Grzybów w lesie pełno także jest pretekst aby wyruszyć na spacer i uzbierać kosz tych wspaniałych darów lasu.
Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
dodatkowo:
- 1 jajko na każdą porcje talerza
- ocet
Przygotowanie:
- Grzyby czyścimy, płuczemy, kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor, a następnie dodajemy grzyby i smażymy dalej ok 10 min
- Grzyby z cebulą dodajemy do bulionu, oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, doprawiamy do smaku i gotujemy ok 20 min
- Część grzybów miksujemy blenderem i dodajemy z powrotem do zupy, chwilę gotujemy
- Ściągamy z ognia garnek i dodajemy śmietankę, dobrze wymieszać
- Jajko wbijamy na miseczkę i z tej miseczki delikatnie wkładamy do gotującej się wody z octem tak, aby lekko się ścięły ok 1 min 30sek
- Zupę nalewamy do talerzy na wierzch układamy jajko i rozcinamy nożem
- Można dodatkowo podać pieczywo
Smacznego! :)
O proszę jaka pyszna zupka :-) bardzo ciekawa propozycja :-) wyglada pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :) na deser z chęcią bym zjadła Twój makaron z owocami :)
UsuńZupa na elegancki obiad doskonała. Pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie zup z jajkiem - są rewelacyjne. I do tego borowiki! Musiało rewelacyjnie pachnieć. I smakować oczywiście. :)
OdpowiedzUsuń