Bardzo smaczne ogórki szklarniowe, z przyprawą curry, która dodaje im wyrazistości w smaku. Miałam je w zeszłym roku w swojej spiżarni i również w tym roku wracam do tego samego przepisu.
Warto mieć kilka rodzajów ogórków z różnymi przyprawami i dodatkami.
Ogórki curry idealne do obiadu jak i zagryzki do czegoś mocniejszego...Można z ogórków wydłubać pestki ale nie jest to konieczne
Składniki:
- 2,5 kg ogórków szklarniowych
- gorczyca np Kamis
- liście laurowe np Kamis
- pieprz czarny ziarnisty np Kamis
- ziele angielskie np Kamis
dodatkowo:
- 4 szklanki wody
- 200ml octu 10%
- pół łyżeczki Kurkumy np Kamis
- 2 łyżeczki przyprawy curry np Kamis
- 1,5 łyżki soli np Kamis
- 250g cukru
Przygotowanie:
- Słoiki oraz nakrętki należy wyparzyć i wytrzeć
- Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy na 4 części wzdłuż
- Wszystkie składnIki zalewy zagotowujemy
- Na dno słoika wkładamy 1 łyżeczkę gorczycy,2 liście laurowe,4 ziarna pieprzu,3 ziarenka ziela angielskiego
- Wkładamy ogórki, układamy je dość ciasno
- Zalewamy gorącą zalewą,denko słoika powinno się samo zassać,jeśli tak się nie stanie, należy je zapasteryzować przez 10 min
Smacznego! :)
ja robię kochan aw curry ale ze skórką spróbuj pycha chrupiące :)
OdpowiedzUsuńzapraszma do mnie www.marynawkuchni.wordpress.com
też dobry pomysł,na pewno spróbuje :)
UsuńMmm moje ulubione :) Też muszę w tym roku zrobić!
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię chilli ogóreczki. Nie wyobrażam sobie bez nich zimy :)
OdpowiedzUsuń