Uważacie, że pieczenie chleba to coś trudnego? Nic bardziej mylnego,moje pierwsze chlebki piekłam w maszynie do chleba z gotowych mieszanek,było smacznie ale to nie było to czego oczekiwałam.
Pszenne chlebki wychodziły całkiem dobrze natomiast z razowymi zawsze była klapa. Dopóki nie zrobiłam zakwasu i upiekłam pierwszego chleba. Wiele razy już jadłam chleb na zakwasie nie dość, że w smaku był o niebo lepszy jak i sam fakt, że jest to chleb domowej roboty bez żadnych sztucznych spulchniaczy i ulepszaczy smaku sprawiał, że był wyjątkowy. Chleb na takim zakwasie nie kruszy się podczas krojenia oraz długo pozostaje świeży. Hodowla takiego zakwasu wcale nie jest trudna ani pracochłonna. Zakwas to tak naprawdę dzikie drożdże, które są naturalnym dodatkiem do wyrastania chleba,dają mu niepowtarzalny smak.
Czas przygotowania kilka dni
Porcja ok 60g zakwasu
Składniki:
- 30 dag mąki żytniej razowej typ 2000
- 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody
- duży słoik (dobrze wyparzony)
- gumka recepturka
- gaza
Przygotowanie:
- 1 Dzień. Wsypujemy do słoika 10 dag mąki oraz wlewamy 100 ml wody,dokładnie mieszamy i przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką
- Odstawiamy słoik w ciepłe miejsce ok 25-29 stopni ( u mnie stoi w kuchni) na 24h
- 2 Dzień. Na drugi dzień mniej więcej po 24h dodajemy 50 ml wody i 5 dag mąki,mieszamy i odstawiamy.
- 3 Dzień. Dolewamy 50 ml wody i dodajemy 5 dag mąki,dokładnie mieszamy i przykrywamy gazą.
- 4 Dzień. Dolewamy 100 ml wody i dosypujemy 10 dag mąki,dokładnie mieszamy.
- Każdego kolejnego dnia zakwas dokarmiamy po 1 łyżce mąki i 1 łyżce wody
- Mniej wiecej po 7 dniach możemy upiec chleb z tego zakwasu
Wskazówki:
- Im starszy zakwas tym lepszy, na początku warto go wspomóc odrobiną drożdży
- Mój zakwas ma już ponad 4 miesiące i naprawdę wspaniałe chlebki z niego wychodzą
- Jeśli nie używamy zakwasu, wkładamy go do lodówki,pod przykrywką ale nie zakręcamy jej, dokarmiamy wtedy zakwas raz w tygodniu (1 łyżka mąki i 1 łyżka wody)
- Jeśli chcemy często piec chlebki to dokarmiamy go codziennie i stoi w ciepłym miejscu
- Zdrowy i dobry zakwas pięknie pachnie drożdżami, ma lekko kwaskowaty zapach, jeśli nie ma na nim pleśni to wszystko jest ok
- Zakwas zmienia swój kolor z dnia na dzień,pierwszy dzień jest szary a już na drugi jasnobrązowy
- Jeśli zbytnio się rozwarstwia lub jest wodnisty można dodać więcej mąki
- Konsystencja powinna być gęsta ale nie tak gęsta jak pasta, raczej jak ciasto na racuchy
- Do mojego zakwasu użyłam mąki żytniej razowej typ 2000 pełnoziarnistej z firmy Melvit
Bardzo przydatne i swietnie opisane <3 !
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam jakoś pomóc :) sama na początku miałam wiele pytań co i jak? a głównie o zapach, konsystecję i postępowanie z zakwasem, niby proste ale pytań wiele :)
Usuń