Domowa granola - musli


Jeśli macie 20 minut to proponuję je wykorzystać na zrobienie domowej granoli. Granola to różnorodna mieszanka: płatków owsianych,orzechów,bakalii,miodu oraz cynamonu.
Granolę z mlekiem lub jogurtem naturalnym jem praktycznie co drugi dzień,jest smaczna, a co najważniejsze zdrowa. Daje dużo energii oraz uczucie sytości na cały poranek. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez długi czas, chociaż nie wiem czy tyle będzie stać, bo u mnie taka porcja znika w ciągu 2 tygodni.
Szybkie śniadanie na wynos? wsypujemy granolę do słoiczka dodajemy jogurt naturalny ewentualnie dodatkowo świeże owoce sezonowe.. można przygotować śniadanie w 3 min? ano można :)






Porcja: duży pojemnik
Czas przygotowania: 20 min


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych np Górskie
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych bez skórki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 8 suszonych moreli
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowej roboty)
  • 1 łyżeczka cynamonu np Prymat
  • 1 łyżka brązowego cukru
















    Przygotowanie:


    • Orzechy i morele siekamy i przekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia
    • Do orzechów dodajemy płatki owsiane,rodzynki,żurawinę,pestki dyni oraz słonecznika, płatki migdałowe,miód cynamon,cukier oraz cukier waniliowy,mieszamy i rozkładamy równomiernie na blaszce
    • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 15 min mieszamy co 3 min
    • Granolę studzimy i wkładamy do pojemnika z zamknięciem



      Wskazówki:
      • Granolę można modyfikować wg własnych upodobań smakowych:  dodać różne orzechy,bakalie
      • Dodatkowo gdy będziemy ją podawać z mlekiem lub jogurtem np Klimeko można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady lub owoców sezonowych












        Smacznego! :)

        3 komentarze:

        Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)