Jeśli macie 20 minut to proponuję je wykorzystać na zrobienie domowej granoli. Granola to różnorodna mieszanka: płatków owsianych,orzechów,bakalii,miodu oraz cynamonu.
Granolę z mlekiem lub jogurtem naturalnym jem praktycznie co drugi dzień,jest smaczna, a co najważniejsze zdrowa. Daje dużo energii oraz uczucie sytości na cały poranek. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez długi czas, chociaż nie wiem czy tyle będzie stać, bo u mnie taka porcja znika w ciągu 2 tygodni.
Szybkie śniadanie na wynos? wsypujemy granolę do słoiczka dodajemy jogurt naturalny ewentualnie dodatkowo świeże owoce sezonowe.. można przygotować śniadanie w 3 min? ano można :)
Porcja: duży pojemnik
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych np Górskie
- 1/2 szklanki orzechów laskowych bez skórki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki płatków migdałów
- 8 suszonych moreli
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowej roboty)
- 1 łyżeczka cynamonu np Prymat
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Orzechy i morele siekamy i przekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia
- Do orzechów dodajemy płatki owsiane,rodzynki,żurawinę,pestki dyni oraz słonecznika, płatki migdałowe,miód cynamon,cukier oraz cukier waniliowy,mieszamy i rozkładamy równomiernie na blaszce
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min mieszamy co 3 min
- Granolę studzimy i wkładamy do pojemnika z zamknięciem
- Granolę można modyfikować wg własnych upodobań smakowych: dodać różne orzechy,bakalie
- Dodatkowo gdy będziemy ją podawać z mlekiem lub jogurtem np Klimeko można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady lub owoców sezonowych
Smacznego! :)
pycha!!
OdpowiedzUsuńŚliczna :)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam granolę :-)
OdpowiedzUsuń