Karpatka to jedno z najprostszych ciast, które zawsze wychodzi, robi się je bardzo szybko i przeważnie wszystkie składniki są dostępne w domu.
Dzieci zawsze wyjadają w pierwszej kolejności krem, który i ja lubię najbardziej :) Jest delikatny lekko maślany. Ciasto możemy również urozmaicić owocami dodając je do kremu np. truskawki będzie pysznie.
Porcja na 10 kawałków
Czas przygotowania ok 45 min
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka wody
- 100g masła lub margaryny
- 4 jaja (od szczęśliwej kurki)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- budyń waniliowy
- 100g masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Masło zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, całość mieszamy energicznie, aż wszystko się połączy
- Jak ciasto przestygnie dodajemy rozbełtane jajka ze szczyptą soli i miksujemy przez 2 min do uzyskania gładkiej masy
- Ciasto wyłożyć na blachę taką jaką mamy w piekarniku, wyłożoną papierem do pieczenia
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut
- W między czasie robimy krem: budyń ugotować wg przepisu, przestudzić i dodać masło, zmiksować na gładki krem
- Ciasto przestudzić, przekroić na pół i przełożyć kremem jedną połowę i przykryć drugą częścią, następnie posypać cukrem pudrem
- Wstawić do lodówki na godzinę
Wygląda przepysznie! Bardzo lubię, a niestety tak rzadko robię..chyba czas to zmienić! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm <3
OdpowiedzUsuńhttp://tinnqu.blogspot.com/
Królowa ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!!!!!
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń