Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: ok 50 min
Składniki:
- 3 litry zimnej wody
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera,mały por)
- 4 jajka przepiórcze
- 1 pęczek botwinki
- 2 buraki
- 150 ml soku z buraka
- sok z cytryny
- sól,pieprz
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- cukier
- 150 ml śmietany 30%
- pół pęczka natki pietruszki
- odrobina koperku świeżego
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy zimną wodę około 1 litra, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie
- Dodajemy obraną i drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz seler, por w całości dodajemy) oraz buraki pokrojone w małą kosteczkę i gotujemy 15 min
- Następnie dodajemy poszatkowaną botwinkę ,gotujemy jeszcze 10 min
- Wyciągamy listek laurowy i ziele angielskie oraz por
- Doprawiamy solą,pieprzem,sokiem z cytryny, cukrem oraz sokiem z buraka,chwilę gotujemy
- Wszystko blendujemy na gładką konsystencję
- Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki oraz koperek
- Do miski wylewamy zupę oraz dekorujemy ugotowanym na twardo jajkiem
Wskazówki:
- zupa powinna być kremowo-śmietanowa z buraczanym słodko-kwaśnym smakiem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)