Chleb pszenno-żytni na żytnim zakwasie ze słonecznikiem i otrębami




Jest to mój drugi chleb jaki piekłam i wyszedł naprawdę smaczny.Trzeba włożyć w niego sporo pracy jeśli chce się zacząć od podstaw.
Najpierw kilka dni zajeło mi wyhodowanie zakwasu żytniego,później kilkanaście godzin aby powstał zaczyn,dodatkowo kilka godzin aby chleb wyrósł w formie i czas pieczenia :) Warto było,jak już ma się zakwas to wszystko zajmuje ok 2 dni :)
Chleb jest z dodatkiem mąki pszennej typ 550, dodatkowo nasiona słonecznika,otręby owsiane oraz pestki dyni.Chlebek pięknie wyrósł w piekarniku, aż bałam się że forma będzie za mała,niestety wszystko co dobre szybko się kończy.Dzieciom bardzo smakował ze świeżym masełkiem.





Porcja na 1 keksówkę
Czas przygotowania: ok 21h


Składniki:

 Zaczyn:
  • 80g aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 250g wody
  • 130g mąki żytniej razowej typ 2000
Ciasto
  • 500g mąki pszennej typ 550
  • zaczyn
  • 350 g wody
  • 150 g słonecznika
  • 25 g otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki soli
  • 50g pestek dyni
















Przygotowanie:

  • Składniki na zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na 14h w plastikowym pojemniku pod przykryciem
  • Na drugi dzień w misce mieszamy mąkę ze słonecznikiem,otrębami,dynią oraz solą
  • Dodajemy zaczyn oraz wodę wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką,wlewamy ciasto do formy 12x37 wyłożonej papierem do pieczenia odstawiamy do wyrośnięcia na 5-6h pod przykryciem
  • Jak już ciasto wyrośnie posypujemy pestkami dyni oraz słonecznika
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na 10 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 1h

 

 
 
 

 

Wskazówki:
  • piekłam mój chleb w formie silikonowej i naprawdę polecam zaopatrzyć się w ten gadżet,ponieważ poprzedni chleb piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia i przykleił się,a cieżko to ściągnać z chleba

 




Smaczego!


4 komentarze:

  1. o nie!!! znowu dupa mi urośnie - kocham chlebuś <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam troszkę zawsze może,przecież trzeba mieć na czym siedzieć ;)

      Usuń
  2. Piękny :) głodna znowu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaki smaczny :) teraz biorę się za pszenny z jakimś fajnym dodatkiem :)

      Usuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)