Jest to mój drugi chleb jaki piekłam i wyszedł naprawdę smaczny.Trzeba włożyć w niego sporo pracy jeśli chce się zacząć od podstaw.
Najpierw kilka dni zajeło mi wyhodowanie zakwasu żytniego,później kilkanaście godzin aby powstał zaczyn,dodatkowo kilka godzin aby chleb wyrósł w formie i czas pieczenia :) Warto było,jak już ma się zakwas to wszystko zajmuje ok 2 dni :)
Chleb jest z dodatkiem mąki pszennej typ 550, dodatkowo nasiona słonecznika,otręby owsiane oraz pestki dyni.Chlebek pięknie wyrósł w piekarniku, aż bałam się że forma będzie za mała,niestety wszystko co dobre szybko się kończy.Dzieciom bardzo smakował ze świeżym masełkiem.
Porcja na 1 keksówkę
Czas przygotowania: ok 21h
Składniki:
Zaczyn:
- 80g aktywnego zakwasu żytniego razowego
- 250g wody
- 130g mąki żytniej razowej typ 2000
- 500g mąki pszennej typ 550
- zaczyn
- 350 g wody
- 150 g słonecznika
- 25 g otrębów pszennych
- 2 łyżeczki soli
- 50g pestek dyni
Przygotowanie:
- Składniki na zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na 14h w plastikowym pojemniku pod przykryciem
- Na drugi dzień w misce mieszamy mąkę ze słonecznikiem,otrębami,dynią oraz solą
- Dodajemy zaczyn oraz wodę wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką,wlewamy ciasto do formy 12x37 wyłożonej papierem do pieczenia odstawiamy do wyrośnięcia na 5-6h pod przykryciem
- Jak już ciasto wyrośnie posypujemy pestkami dyni oraz słonecznika
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na 10 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 1h
Wskazówki:
- piekłam mój chleb w formie silikonowej i naprawdę polecam zaopatrzyć się w ten gadżet,ponieważ poprzedni chleb piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia i przykleił się,a cieżko to ściągnać z chleba
Smaczego!
o nie!!! znowu dupa mi urośnie - kocham chlebuś <3
OdpowiedzUsuńOj tam troszkę zawsze może,przecież trzeba mieć na czym siedzieć ;)
UsuńPiękny :) głodna znowu :D
OdpowiedzUsuńa jaki smaczny :) teraz biorę się za pszenny z jakimś fajnym dodatkiem :)
Usuń