Miało być lekko, świeżo, zdrowo oraz kolorowo! I tak wyszło.. Sałatka jest z dojrzałym awokado,zielonymi szparagami na, które jest teraz sezon, pomidorki różnego rodzaju, które dodają słodyczy całości oraz ser solankowy z pomidorami i bazylią. Jeśli ktoś potrzebuje na wynos śmiało można przygotować wcześniej i zapakować do pudełka.
Przeważnie nie dodaje do sałatek żadnych sosów,ponieważ warzywa mają w sobie tyle smaków, że nie potrzeba im sosu aby podkreślać ich smak tak samo jak mięsa. Tym razem dla odmiany było inaczej i dodałam sos musztardowo-cytrynowo-oliwny.
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania ok 10 min
Składniki:
- pół dojrzałego awokado
- 3 pomidorki truskawkowe pomarańczowe
- 2 pomidorki koktajlowe śliwkowe
- 4 kosteczki sera solankowego z pomidorami i bazylią
- 4 zielone szparagi
- sól,pieprz świeżo zmielony
- kilka listków bazylii
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Szparagi kroimy na 2 cm kawałki i gotujemy 2 min w osolonej wodzie
- Przelewamy je zimną wodą i odcedzamy
- Pomidorki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki
- Awokado przekraiwamy na pół usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką
- Kroimy awokado w kostkę
- Wszystkie składniki łączymy ze soba i dodajemy ser oraz świeże listki bazylii
- Dodać odrobinę soli najlepiej grubomielonej oraz pieprzy świeżo zmielonego
- W między czasie robimy sos do sałatki: wszystkie składniki połączyć i energicznie wymieszać aż powstanie gładki,jednolity sos
- Polewamy nim sałatkę
Smacznego!
Ale cudowne kolory:) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuje, miło mi bardzo :) kolory które zachęcają do jedzenia..
OdpowiedzUsuń