Jest to moja ulubiona wersja zupy z białych szparagów, więc jak tylko jest sezon na nie korzystam pełną parą. Przepis jest banalnie prosty, a w swojej prostocie bardzo smaczny.. Pochodzi z babcinej kuchni przetrwał wiele pokoleń.
Kupując szparagi pamiętajmy aby nie miały ciemnych końcówek ani żeby nie były łykowate. Moją zmorą zawsze przy kremie ze szparagów były właśnie te łyki, które pomimo zmiksowaniu w blenderze przeszkadzały w jedzeniu zupy.
Staram się wybierać młode i świeże szparagi i usuwam skórkę bardzo starannie obieraczką do jarzyn, warto poświęcić na to więcej uwagi aby później nie było problemu. Moja wersja zupy nie jest całkowicie kremem, jest to na wpół krem ponieważ blenduje tylko część szparagów aby nadać zupie lepszego aromatu. Szafran nie jest tutaj koniecznym dodatkiem, jeśli ktoś go nie lubi albo nie posiada może pominąć go w przepisie.
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania ok 20 min
Składniki:
- 2 opakowania szparagów
- 100g masła roślinnego
- 3 łyżki mąki
- sól himalajska
- jarzynka
- szafran
- 1,5 litra wody
- 100 ml śmietanki roślinnej
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, starannie obieramy obieraczką do jarzyn skórkę tak aby nie było żadnych łyk
- Kroimy mniej więcej na 2 cm kawałki
- Wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy ok 10 min aż będą miękkie
- Następnie robimy w garnku zasmażkę, rozpuszczamy masło dodajemy mąkę energicznie mieszając trzepaczka aby nie powstały grudki, trwa to ok 30 sek
- Trzeba wyczuć moment aż zasmażka straci smak surowizny ale nie zbrązowieje!
- Wlewamy do zasmażki wodę razem z ugotowanymi szparagami, gotujemy ok 2 min
- Blenderem miksujemy dosłownie 2 sek aż kilka szparagów się zblenduje, nada to lepszy aromat zupie
- Nadal mieszamy aż wszystko się połączy, doprawiamy do smaku jarzynka, odrobiną soli oraz cukrem
- Jak wszystko przejdzie smakiem, ściągamy z ognia i wlewamy śmietankę
- Rozlewamy do miseczek i posypujemy szafranem
Smacznego!
pyszna
OdpowiedzUsuń