O tej porze roku ciężko o świeże polskie owoce,kupiłam borówki i truskawki.
Truskawki są lekko kwaskowate i nadają się na koktajl albo do słodkiego ciasta żeby przełamać
smak słodyczy..
Biszkopt z galaretką to ciasto które robi się w ekspresowym tempie i większości smakuje..
postanowiłam dodać do niego krem karpatkowy,bo często zdarza się tak że albo galaretka wsiąknie w biszkopt bo jest za rzadka albo ciężko ją rozprowadzić bo jest za bardzo stężała.
W tym przepisie użyłam kremu który sama robiłam,można dodać gotowego budyniu np waniliowego lub śmietankowego i zmiksować to z masłem.
Ciasto powinno się chłodzić w lodówce pare godzin 4-5, moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień.
Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania ok 40 min
Składniki:
blaszka 22x22cm
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100g masła
- 2 żółtka
- 500ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- truskawki,borówki,
- galaretka truskawkowa (2 opakowania)
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuszamy w 700ml gorącej wody,studzimy i czekamy aż lekko stężeją
- Białka oddzielamy od żółtek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
- Stopniowo dodajemy cukier
- Dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to ciasto
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160-170 stopniach przez 30-40 min
- Biszkopt wyciągamy i studzimy
Masa karpatkowa:
- mąkę pszenna i mąke ziemniaczana,cukier waniliowy oraz żółtka wsypujemy do 100 ml mleka,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
- pozostałą część mleka 400ml zagotowujemy,dodajemy masę budyniową
- studzimy,jak będzie zimne dodajemy 100g miękkiego masła i miksujemy na kremową konsystencję
Ciasto przekładamy masą budyniową, a na wierzch kładziemy owoce,mogą to być truskawki,borówki,maliny,kiwi,brzoskwinie, na owoce wykładamy tężejącą galaretkę.
Wkładamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Wskazówki:
- aby masa była bardziej waniliowa można dodać do gotującego się mleka prawdziwą laskę wanilii
- można również tą masę zastąpić budyniem waniliowym ze sklepu i dodać do niego masło
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)