Długo wyczekiwany tort Pavlova :) Pięknie się prezentuje, idealny na wyjątkową uroczytość
Prosty w wykonaniu i wbrem swojej okazałości tani koszt... :)
Uwielbiam słodką, kruchą bezę a w środku ciągnąca...przekładana kremem śmietanowo-masacarponowym :) a na wierzch owoce.soczyste,lekko kwaskowate aby przełamać słodycz całości..
Po jednym kawałku ma się ochotę na drugi...Polecam w 100%
Porcja dla 10 osób
Czas przygotowania ok 2h
Składniki:
Beza:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa:
- pół szklanki śmietanki 30%
- 125g serka mascarpone
- ziarenka z laski wanilii
- 1 łyżeczka cukry waniliowego
- opakowanie truskawek 250g
- opakowanie borówek 125g
- 1 kiwi
Przygotowanie:
- schłodzone białka miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem szczypty soli
- jak już piana będzie sztywna dodajemy stopniowo po łyżce cukru i miksujemy
- dodajemy mąke ziemniaczana i łyżeczkę octu winnego miksujemy jeszcze ok 2 min
- bezę wykładamy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia okrąg o średnicy ok 20cm
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 5 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 1h 20 min
- po tym czasie zmniejszamy temperature do 100 stopni i pieczemy jeszcze 10 min
- wyłączamy piekarnik i trzymamy tam bezę ok 30 min aż ostygnie
- w między czasie robimy krem: wkładamy serek mascarpone do miski dodajemy cukier waniliowy i ziarenka wanilii i miksujemy ok 1 min po tym czasie wlewamy śmietankę i miksujemy aż masa będzie sztywna
- wykładamy na wystudzoną bezę krem, a na to umyte i pokrojone owoce
- chłodzimy 2h w lodówce
Smacznego!
Nie mogę doczekać się sezonowych owoców by ją zrobić!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, koniecznie muszę zrobić, bo w lecie ze świeżymi owocami smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuń