Wczoraj wieczorem naszła Nas ochota na drożdżówke tym razem z brzoskwiniami.
Najlepsza wyszła kruszonka,robiona przez moją małą księżniczkę :)
Poniżej przepis na sprawdzoną drożdżówkę dla cierpliwych :)
Zdecydowanie wolę letnie desery i ciasta... no ale w końcu mamy mroźną zimę i taka
drożdżóweczka z herbatką z miodem i cytryną jest wspaniała o tej porze
Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania ok 50 min
Składniki:
Ciasto:
- 50 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 50g masła
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy przez sito
- Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru
- Masło rozpuszczamy ( ma być letnie)
- Cukier ucieramy z jajkami
- Do miski z mąką dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy,rozpuszczone drożdże z mlekiem, cukier utarty z jajkami i na koniec rozpuszczone letnie masło
- Wszystko wyrabiamy na gładką,jednolitą masę ok 15-20 min
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h30min
- Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem
- Na to rozkładamy pokrojone i odsączone od syropu brzoskwinie
- Posypujemy kruszonką i odstawiamy na 15 min żeby wyrosło
- Wstawiamy do nagarznego piekarnika na 180 stopni na 45-50 min
- Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu :) naszej cierpliwości i ciepła więc jeśli tego nie mamy nie zabierajmy się za drożdżówkę bo wyjdzie zakalec :)
- Przede wszystkim składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- Najlepiej używać świeżych drożdży niż tych z proszku (jeśli mamy w lodówce zwietrzałe drożdże,szkoda zmarnować ciasto więc takie wyrzucamy)
- Nie dosypujemy mąki podczas wyrabiania ciasta!
- Ciasto umieszczamy w plastikowej misce i przykrywamy ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce
- Mleko powinno być letnie,ciepłe nie gorące bo zabije drożdże najelpsza temp to 37 stopni,musi pobudzić pracę drożdży i najlepiej dodać łyżeczkę cukru
- Ciasto wyrabiamy dość długo, na początku będzie klejące później będzie odstawać od rąk
- Piekarnik musi być nagrzany
- Nie otwieramy drzwiczek od piekarnika w czasie pieczenia bo ciasto opadnie
- Po upieczeniu ciasta uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze na 10 min
Fajny przepis,muszę spróbować
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny