Miałam dziś ochotę na coś słodkiego i tak się zastanawiałam jakie jeszcze owoce mam w zamrażalniku.
Otwieram lodówkę i co widze? Czarne jagódki, z naszego lasu...Pierwsza myśl..jagodzianka i tak zostało,bez wymyślania :)
Wyszły bardzo smacznie lepiej niż te sklepowe, no może z jednej cukierni są lepsze...
Cukiernia Sowa ma obłędnie pyszne w smaku i tak dopracowane ciasta,ciasteczka i wszystkie inne
słodkości, że wyróżniają się na tle wszystkich.
A Wam jak się podobają moje jagodzianki? :)
Porcja na 10 jagodzianek
Składniki:
ciasto:
- 500g mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 50g drożdży
- 50g rozpuszczonego masła
- 100ml ciepłego mleka
- szklanka jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
kruszonka:
- 2 łyżki cukru
- 25g masła
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy cukier i wbijamy jajka
- Drożdże rozpuszczamy w mleku ( mleko nie może być za gorące bo zabije drożdże) i dodajemy do miski z mąka
- Dodajemy rozpuszczone letnie masło
- Wyrabiamy ciasto mikserem
- Odstawiamy na godzinke do wyrośnięcia
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 kulek i nadziewamy jagodami
- Układamy bułeczki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem
- Odstawiamy jeszcze na 15 min do wyrośnięcia
- Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką
- Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 25 min
Wskazówki:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko nie może być za gorące bo zabije drożdże,za zimne też nie pozwoli żeby ciasto wyrosło odpowiednia temperatura to ok 37 stopni
- do drożdży z mlekiem można dodać łyżeczkę cukru wtedy lepiej wyrastają
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)