Takie właśnie racuchy drożdżowe przygotowywała moja babcia, nawet na zimno były bardzo smaczne - jeden w rękę i biegiem na podwórko. Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na racuchy, które są puszyste, delikatne, mięciutkie, przygotowane na świeżych drożdżach z dodatkiem jabłek oraz obsypane cukrem pudrem. Z tego przepisu wyszło mi około 20 racuchów, ich ilość zależy od wielkości racuchów jakie usmażymy.
Przepis na puszyste drożdżowe racuchy z jabłkami
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 500 g mąki np
- 50 g drożdży świeżych
- 2 jaja (w temperaturze pokojowej)
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (można użyć cukru wanilinowego)
- 4 jabłka (najlepiej kwaskowate)
- cukier puder
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko (nie może być za gorące) dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki
- Następnie skruszamy drożdże i mieszamy aż się połączy wszystko razem
- Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut aż wyrośnie
- W między czasie przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier oraz cukier waniliowy
- Wszystkie suche składniki mieszamy
- Rozbełtane jajka dodajemy do miski z mąką
- Następnie dodajemy rozczyn oraz olej
- Mieszamy drewnianą łyżką przez 3 minuty
- Obieramy jabłka i kroimy w kosteczkę lub małe plasterki
- Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy aż wszystko się ładnie połączy
- Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce przez 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z każdej strony na złocisty kolor
- Odsączamy je na papierowym ręczniku
- Tak usmażone racuchy posypuję cukrem pudrem. Można również podać je z konfiturą, miodem lub sosem czekoladowym
- Najlepiej użyć cukru waniliowego zamiast wanilinowego. Wystarczy do drobnego cukru dodać przekrojoną laskę wanilii i zamknąć w słoiku na 2-3 tygodnie, powstanie domowej roboty cukier z prawdziwą wanilią.
Smacznego! :)
Moja mama często robiła takie racuszki, tęsknie za tym...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Moje ulubione :-) oj dawno ich nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :)
OdpowiedzUsuńlata takich nie jadłam !
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie robiłam i nie jadłam, a to takie pyszne. Muszę to nadrobić. Pzdrawiam :)
OdpowiedzUsuń