Zupa ogórkowa z ziemniakami - pyszny domowy smak - wegańska

Jedna z lepszych polskich zup, której smak zna każdy. Można ją ugotować na wiele sposobów. Najlepiej smakuje ze świeżo przetartych domowych ogórków kiszonych. Dużo warzyw, które uwielbiam w zupie - syta, smaczna, rozgrzewająca idealna na jesień. Zapamiętana z dzieciństwa - ten jej aromat, który się unosił po kuchni a dodatkiem były zawsze kawałki bagietki podsmażane na masełku - pyyychotka. Do dziś mam małe wspomnienie - jak moja siostra miała może z 10 lat i spytała jak się taką zupę robi - "wrzucasz ogórka do wody i gotujesz" ? :) Oczywiście miała na myśli świeżego ogórka..
A jaka jest Wasza ulubiona zupa z dzieciństwa?








Przepis na ogórkową 




Czas przygotowania 30 minut
Porcja dla 6 osób




Składniki:

  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 4 ziemniaki
  • 9 średnich ogórków kiszonych 
  • mały por
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 pęczka koperku świeżego
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany roślinnej
  • 1 łyżka masła roślinnego







Przygotowanie:

  • Cebulę obieram i kroję w kostkę, podsmażam na patelni na maśle roślinnym 
  • W między czasie obieramy warzywa i kroimy w drobną kostkę, por wkładamy w całości, ziemniaki kroimy w większą kostkę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie
  • Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu
  • W między czasie obieramy ogórki ze skóry, ścieramy do miseczki na tarce o dużych oczkach
  • Na patelni rozpuszczamy masło roślinne
  • Ogórki odsączamy od soku i smażymy chwilkę na patelni
  • Podsmażone ogórki oraz sok dodajemy do zupy
  • Doprawiamy solą oraz pieprzem
  • Ściągamy zupę z ognia i dodajemy śmietankę roślinną oraz posiekany świeży koperek
  • Podajemy z bułką paryską podsmażoną na maśle roślinnym







Smacznego :)

1 komentarz:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)