A jaka jest Wasza ulubiona zupa z dzieciństwa?
Przepis na ogórkową
Czas przygotowania 30 minut
Porcja dla 6 osób
Składniki:
- 1 korzeń pietruszki
- 3 średnie marchewki
- 1/4 selera
- 4 ziemniaki
- 9 średnich ogórków kiszonych
- mały por
- 1 cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1/2 pęczka koperku świeżego
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany roślinnej
- 1 łyżka masła roślinnego
Przygotowanie:
- Cebulę obieram i kroję w kostkę, podsmażam na patelni na maśle roślinnym
- W między czasie obieramy warzywa i kroimy w drobną kostkę, por wkładamy w całości, ziemniaki kroimy w większą kostkę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie
- Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu
- W między czasie obieramy ogórki ze skóry, ścieramy do miseczki na tarce o dużych oczkach
- Na patelni rozpuszczamy masło roślinne
- Ogórki odsączamy od soku i smażymy chwilkę na patelni
- Podsmażone ogórki oraz sok dodajemy do zupy
- Doprawiamy solą oraz pieprzem
- Ściągamy zupę z ognia i dodajemy śmietankę roślinną oraz posiekany świeży koperek
- Podajemy z bułką paryską podsmażoną na maśle roślinnym
Smacznego :)
Uwielbiam smak zupy ogórkowej :-) mogłabym jeść i jeść :-)
OdpowiedzUsuń