Mąka z kasztanów ma słodki smak jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej, można jej używać do wypieku chlebów oraz ciast.
Dodatkiem do chleba były nasiona konopi Symbio, mają fantastyczny smak i nadają się do spożywania na surowo, jako przekąska lub jako dodatek do sałatek.
Porcja na 2 keksówki
Czas przygotowania 22h
Składniki:
Zakwas żytni - przepis podstawowy
Zaczyn:
- 200 g mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio
- 200 g wody
- 80 g zakwasu żytniego (dokarmionego 12 h wcześniej)
Ciasto właściwe:
Przygotowanie:
- Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12h
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ok 3-4 minut hakiem do wyrabiania chleba
- Nasiona konopi przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy
- Przekładamy do form silikonowych do 1/2 wysokości, na 4-5h aż ciasto powiększy swoją objętość, przykrywamy ściereczką
- Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wkładamy chleb na 10 minut a po tym czasie zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut
- Chleb wyciągamy z foremek i wkładamy na 10 minut do piekarnika
- Upieczony chleb wykładamy na kratkę do studzenia
Smacznego! :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie wygląda :-) taki chlebek bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńZAINTERESOWAŁ MNIE TWÓJ BLOG! ZAPRASZAM WIĘ RÓWNIEŻ DO SIEBIE ;)MÓJ BLOG - KLIK
OdpowiedzUsuń