Chleb pszenny na żytnim zakwasie z nasionami konopi

Dzisiaj od samego rana pieczenie chleba w domku, kolejny chleb na zakwasie żytnim, mąki użyłam pszennej chlebowej oraz mąki ekologicznej z kasztanów Symbio
Mąka z kasztanów ma słodki smak jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej, można jej używać do wypieku chlebów oraz ciast.
Dodatkiem do chleba były nasiona konopi Symbio, mają fantastyczny smak i nadają się do spożywania na surowo, jako przekąska lub jako dodatek do sałatek.










Porcja na 2 keksówki
Czas przygotowania 22h


Składniki:

Zakwas żytni - przepis podstawowy

Zaczyn:

  • 200 g mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio
  • 200 g wody
  • 80 g zakwasu żytniego (dokarmionego 12 h wcześniej)
Ciasto właściwe:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 150 g mąki ekologicznej z kasztanów Symbio 
  • 300 ml wody
  • cały zaczyn
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 g nasion konopi Symbio








Przygotowanie:


  • Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12h
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ok 3-4 minut hakiem do wyrabiania chleba
  • Nasiona konopi przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy
  • Przekładamy do form silikonowych do 1/2 wysokości, na 4-5h aż ciasto powiększy swoją objętość, przykrywamy ściereczką
  • Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wkładamy chleb na 10 minut a po tym czasie zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut
  • Chleb wyciągamy z foremek i wkładamy na 10 minut do piekarnika
  • Upieczony chleb wykładamy na kratkę do studzenia










Smacznego! :)

3 komentarze:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)