Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 50 minut
Składniki:
- 2 łyżki śmietany 30%
- 40 ml likieru amaretto
- 35 g masła
- 1 łyżka miodu
- 200 g czekolady mlecznej
- 25 g (6 kostek) czekolady deserowej
- kakao
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( mały garnek z wodą i na to kładziemy miskę) mieszamy aż się całość rozpuści
- Śmietanę gotujemy z miodem i dodajemy do rozpuszczonej czekolady, dodajemy również masło
- Na samym końcu dolewamy likieru amaretto
- Miskę z masą czekoladową musimy przestudzić i włożyć do lodówki
- Jak masa będzie stężała, nabieramy łyżką do wykrawania małych kulek z owoców
- Kulki układamy na talerzu a na koniec obsypujemy kakao
"Życie jest jak czekolada, to co gorzkie pozwala docenić cukier"
Wskazówki:
- Lepiej obsypać trufelki kakao z sitka niż obtaczać w kakao wsypane do miski, ponieważ kulki będą miały za dużo kakao i będą zbyt gorzkie
Smacznego! :)
Już mnie kupiłaś tymi truflami. Bardzo lubię. A Twoje nie odbiegają od tych z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe trufelki, och jak ja lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuń