Jakiś czas temu otrzymałam wspaniałą książkę Cukiernia Lidla,w której są przepisy mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książka nie tylko zachwyca artystycznymi zdjęciami deserów ale również przepisy są proste w wykonaniu oraz rewelacyjne w smaku. Długo nie mogłam zdecydować się na żaden deser, bo najchętniej zrobiłabym kilka :) no ale sami wiecie jak jest: oczy chcą a d... nie może :)
Jako że jestem wielką miłośniczką czekolady i owoców postanowiłam zrobić mus malinowo-czekoladowy. Z całą pewnością podałabym ten deser na przyjęcie, bo zachwyciłby w 100% każdego gościa.
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 15 minut plus 30 minut chłodzenia
Składniki:
Mus malinowy:
- 120 g świeżych malin
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody
Mus czekoladowy:
- 250 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 70g czekolady deserowej
- 70g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- kilka malin do dekoracji
Przygotowanie:
- Maliny miksujemy na gładką masę razem z cukrem pudrem
- Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, jak przestygnie dodajemy do malin i całość miksujemy
- Mus malinowy wkładamy na dno każdego pucharka
- W między czasie robimy mus czekoladowy: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, jak się rozpuści czekamy aż chwilę przestygnie
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, żółtka ubijamy w osobnej misce i dodajemy do ubitej śmietany
- Na koniec dodajemy czekoladę i całość ze sobą łączymy
- Wylewamy mus czekoladowy na mus malinowy
- Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut
- Dekorujemy malinami lub startą czekoladą
Smacznego! :)
aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńObserwuje, zapraszam do mnie :)
http://werkakielpinska.blogspot.com/
Wspaniały kochana, już sobie go zaznaczyłam do zrobienia jak dostanę malinki :-)
OdpowiedzUsuńJak mi się marzy ta książka!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten deser :)
Ale wspaniale wygląda i jakie urocze zdjęcia:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń