Też tak macie, że nim nadziejecie krokiety farszem 1/3 jest zjedzona przy próbowaniu?
Uwielbiam krokiety z różnego rodzaju farszem np: pieczarki i ser ,papryka i grzyby ale najbardziej smakują mi z kapustą kiszoną oraz pieczarkami. Na Święta przygotowuję większą ilość 40 szt i są zjedzone w ciągu 2-3 dni.. Dzisiaj aż takiej masówki nie było tylko kilka krokieciów do obiadu.
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 55 minut
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej lub zwykłej zimnej
- 1 jajko
- szczypta soli
Całość mieszamy przez 2 minuty (powinno być rzadkie i lejące) i smażymy na rozgrzanym oleju
Przygotowanie:
- Kapustę gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez ok 30-40 minut aż będzie miękka
- Po ugotowaniu szatkujemy ją drobno
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju
- Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, dodajemy masło i smażymy ok 15 minut
- Dodajemy kapustę i smażymy kolejne 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Na usmażonych naleśnikach układamy ostudzony farsz i zawijamy w ruloniki
- Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony
Smacznego! :)
Robię bardzo podobnie krokiety. Uwielbiam do barszczu i nie tylko. Aż mi się zachciało zjeść :)
OdpowiedzUsuńPodobnie a jednak nie to samo :) a co zmieniasz? :)
UsuńMniam ale mi narobiłaś smaczku. Uwielbiam takie krokiety, takie pyszne Ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko mało było ale zjadłam wszystkie sama :P Uwielbiam krokieciki :)
Usuńtakie krokiety są najlepsze :) bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńTakimi krokietami bym się mogła zajadać non stop
OdpowiedzUsuńMarta ja również krokieta nigdy nie odmawiam :)
UsuńBecia zarabiam :) o ruch się nie marnuje.. :)
OdpowiedzUsuńMniam ! uwielbiamy krokiety :)
OdpowiedzUsuń