Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem - prosty przepis


Już dawno nie upiekłam żadnego chlebka a miałam straszną ochotę na taki domowej roboty. Jak by nie patrzeć są to dwa dni zabawy o ile mamy już swój zakwas - jeśli  nie trzeba go najpierw wyhodować trwa to z reguły ok 1 tygodnia.
Pierwszą osobą, która przyszła mi na myśl i specjalizuje się w pieczeniu chlebów był Paweł z bloga Chleby.Info wybrałam najprostszy przepis na chleb na zakwasie - troszkę zmieniłam - zamiast oliwek dałam prażone ziarna słonecznika, no i nie miałam mąki typ 550 więc dałam typ 500. Wyszedł pyszny - nie jest zbyt intensywnie kwaśny dla mnie idealny. Z tej ilości ciasta wyszły mi dwie keksówki.
 A przepis dokładnie był taki: chleb żytni na zakwasie  z oliwkami





Porcja na 2 keksówki
Czas przygotowania 2 dni

Składniki:

Zakwas żytni - przepis podstawowy



Zaczyn

  • 200g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • 200g wody
  • 80g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12h wcześniej)
Ciasto właściwe:





Przygotowanie:

  • Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12h
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ok 3-4 minut hakiem do wyrabiania chleba
  • Słonecznik prażymy na suchej patelni, ostudzone ziarna dodajemy do ciasta i całość mieszamy
  • Przekładamy do form silikonowych do 1/2 wysokości, na 4-5h aż ciasto powiększy swoją objętość, przykrywamy ściereczką
  • Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wkładamy chleb na 10 minut a po tym czasie zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut
  • Chleb wyciągamy z foremek i wkładamy na 10 minut do piekarnika
  • Upieczony chleb wykładamy na kratkę do studzenia







                             Mój zakwas ma 2 tygodnie: użyłam mąki żytniej razowej typ 2000 EKO Młyn Kopytowa



Wskazówki:
  • Jako że jestem osobą niecierpliwą kroiłam chleb jak był lekko ciepły, powinno się go kroić po całkowitym wystygnięciu
*Wpis zawiera lokowanie produktu


Smacznego! :)

4 komentarze:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)