Już dawno nie jadłam batatów, jakoś nie mogłam ich dostać albo po prostu nie zwracałam na nie uwagi w sklepie. Dzisiaj kupiłam dwa średniej wielkości i upiekłam je w skórce w piekarniku. Wcześniej już robiłam zupę i frytki z batatów oraz talarki. Zastanawiałam się czym mogę przełamać słodkość batatów, tak więc połączyłam trzy sery mozzarella- aby się ciągnęło, bałkański aby nadać słony smak oraz edamski aby poczuć smak żółtego sera.
Słodki i słony to za mało, brakowało jeszcze nutki ostrego dlatego dodałam ostry czatni z zielonego pomidora Luks Pomada. Oprócz zielonych pomidorów, wyczujecie smak cebulki i czosnku oraz ostrej papryczki, tymianek i kolendra podkreślają całość czatneia. Jutro na śniadanie niespodzianka z czatni.. zobaczymy czy się spisze w mojej ulubionej wersji :) Czatni jest dość ostry, aczkolwiek nie aż tak żeby nie dało się go zjeść samego łyżeczką ;P Bardzo smaczny, więc polecam!
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja dla: 2 osób
Składniki:
- 2 bataty (średniej wielkości)
- czatni ostry zielony pomidor 200g Luks Pomada
- 3 rodzaje serów (mozzarella 40g, edamski 30 g, bałkański 40 g)
- sól z młynka
Przygotowanie:
- Bataty myjemy w skórce, wycieramy papierowym ręcznikiem
- Nacinamy wzdłuż i wkładamy do naczynia tak aby sztywno ustawione
- Pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut
- Po tym czasie sprawdzamy czy odchodzi skórka a bataty są już miękkie
- Jeśli tak to rozcinamy delikatnie i odchylamy skórkę
- Delikatnie oprószamy solą z młynka
- Wkładamy 3-4 łyżki czatni z ostrego zielonego pomidora, upychając po bokach i trochę na wierzch
- Ser mozzarella i edamski ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser bałkański kruszymy
- Mieszamy ze sobą sery i nakładamy na wierzch
- Wkładamy do piekarnika na 10 minut aż ser się stopi i zarumieni
Smacznego! :)
Genialne danie - proste i smaczne! :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie w moim typie :/
OdpowiedzUsuńmój blog- KLIK
Oryginalna przekaska ;)
OdpowiedzUsuńKochana ale mi narobiłaś smaczku :-) cudownie je zrobiłaś. Mniam jakie muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś, uwiebiam bataty
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu mam ochotę na batataty. Trzeba będzie wypróbować.
OdpowiedzUsuńhttp://screatlieve.blogspot.com/
http://chwila-smaku.blogspot.com/