Zupa z pieczonej dyni hokkaido - klarowna i ostra podana z kawałkami tortilli o smaku trufli


  W tym roku jeszcze nic nie robiłam z dyni, w sklepie zauważyłam, że zaczynają się pojawiać dlatego kupiłam na wypróbowanie. Kupiłam jedną średnią i jedną malutką taką której będę mogła użyć jako miseczki do zupy. Przepis na podobną zupę miałam już wcześniej niestety gdzieś się zawieruszył i z tego co pamiętam zupa była klarowna oraz dość ostra. Taka i tym razem wyszła, a dodatkiem innym niż tradycyjne grzanki zastąpiłam tortillę którą skropiłam oliwą truflową i podpiekłam w piekarniku. Wyszło mega pysznie tylko jak zwykle robiąc zdjęcia zupa już ostygła i jadłam letnią, dokładka oczywiście była potrzebna bo taka mała miseczka nie zaspokoiła mojego głodu.
Jeśli robimy przyjęcie Halloween to ta zupa będzie strzałem w dziesiątkę, można umieścić ją w wielkiej dyni jako wazie oraz musimy kupić małe dynie i wydrążyć z nich środek tak aby powstały mini salaterki.











Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania 1h 20 min


Składniki:
  • 500g dyni hokkaido (obrana ze skóry, pestki wydrążone)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1/4 średniego selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mały por ok 5 cm
  • 1 mała cebulka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 papryczki chili bez nasion
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 świeże listki lubczyku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
Dodatkowo:
  • tortilla
  • oliwa truflowa





Przygotowanie:

  • Dynię kroimy na pół wydrążamy środek usuwając pestki, kroimy w kostkę ok 1x1cm wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i pieczemy w 190 stopniach przez 25 min
  • Cebulkę kroimy w kosteczkę
  • Marchew kroimy w plasterki, pietruszkę oraz seler w drobniutką kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Podsmażamy cebulkę i dodajemy pozostałe warzywa ok 4 min na średnim ogniu
  • Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli, natomiast por dodajemy w całości
  • Smażymy jeszcze z 2-3 min i zalewamy całość 2 litrami ciepłej wody
  • Dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie
  • Gotujemy na średnim ogniu ok 30 min po tym czasie dodajemy upieczoną dynie, ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy jeszcze 10 min
  • Doprawiamy do smaku przyprawami, chwilę gotujemy aż zupa przejdzie aromatem przypraw
  • Tortillę kroimy w trójkąty ( jak od pizzy tylko że wąskie, mi wyszło z jednego placka 20 szt)
  • Trójkąty skrapiamy oliwą truflową, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-8 min aż będą zarumienione i chrupiące.






Dynia hokkaido
 





 




 


 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię dynię i lubię zupy. Twoja wygląda pysznie, fajny przepis pyszne smaki i aromaty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko u kobiet to chyba już wrodzone że uwielbiają każdego rodzaju zupy, faceci tylko cedzą przez zęby i żeby się najeść cały gar musieli by pochłonąć ;)

      Usuń
  2. Ależ apetycznie podana!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)