Najlepsze pierożki jakie do tej pory jadłam robią panie w pierogarnii Pierożki Babci Lusi w Starogardzie Gdańskim.
Dziś zapraszam was na moją wersje tych zielonych pyszności okraszone słodką-złocistą cebulką :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżeczki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka soli
- szpinak zamrożony 450g
- 270g sera feta
- szczypta gałki muszkatałowej
- szczypta soli i pieprzu
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy masło w garnku,dodajemy pokrojoną w kostke cebulkę,szklimy
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy
- Dodajemy szpinak,odparowujemy wodę,dodajemy sól(nie za wiele,bo dodamy słoną fetę i pieprz)
- Odstawiamy szpinak i czekamy aż farsz wystygnie
- W między czasie robimy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy przez chwilę,później zagniatamy rękami,ciasto powinno odchodzić od rąk,dodać mąki w razie gdyby się za mocno kleiło
- Ciasto rozwałkujemy i szklanką wycinamy koła
- Do wystudzonego farszu dodajemy ser feta, szczyptę gałki oraz pieprzu,mieszamy.
- Farsz nakładamy na ciasto i zawijmay pierożki.
- Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 5 min od wypłynięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)