Lubicie kopiec kreta?Ale taki prawdziwy domowy, nie ten z karotniku..:)
Dzisiaj miałam małych pomocników,jedno wsypywało mąke do miski drugie cukier,trochę później
sprzątania było ale jeszcze więcej radości ze wspólnego kucharzenia :)
Ciasto przygotowuje się szybciutko raczej bez komplikacji :)
Dużo ubitej śmietany,kawałki czekolady i banany do tego okruszki ciasta,które są zawsze podjadane :)
Kiedyś robiłam podobne ciasto ale było pod inną nazwą Afro :)
Porcja dla 8 osób
Czas ok 45 min
Składniki:
ciasto:
- pół szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 100g masła
- 4 łyżki kakao decomorreno
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śmietanka kremówka 30% 400ml
- 2 śmietan-fixy
- 4 łyżki cukru pudru
- płatki czekolady można użyć gorzkiej ok 6 okienek, ja użyłam czekolady z jogurtu fantazja
- pół szklanki gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny
- 3 banany
- Białka oddzielamy od żółtek
- Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy stopniowo cukier puder,później dodajemy żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao i na koniec rozpuszczone i ostudzone masło,miksujemy aż uzyskamy gładką masę
- Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy ciasto
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok 30min
- Po upieczeniu ciasta,trzeba je wystudzić,trzeba wydrążyć środek pozostawiając spód oraz brzegi ok 1cm
- Banany obieramy i kroimy na pół i wzdłóż,układamy na spodzie ciasta
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy
- W między czasie ubijamy śmietane dodajemy śmietan-fix i cukier puder
- Dodajemy żelatynę miksujemy chwilkę
- Dodać płatki czekolady i mieszamy
- Masę nakładamy na spód ciasta a na to okruszki wydrążonego ciasta
- Ciasto należy schłodzić w lodówce ok 1h
Wskazówki:
- do masy można użyć kilka kropel aromatu bananowego
- banany można skropić cytryną aby nie ściemniały
- okruszki ciasta odkładamy do miseczki a później posypujemy nim masę śmietanową
- aby dobrze ubić białka jajka muszą być schłodzone,nie może się dostać do białek nawet odrobina żółtka ponieważ nie ubiją się na sztywną pianę
- ubijając białka można dodać szcyptę soli lub sody oczyszczonej lepiej się wtedy ubijają
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)