Risotto ze szparagami i cydrem
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- pęczek zielonych szparagów
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- świeża natka pietruszki
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego
- olej kokosowy
Przygotowanie:
- Szparagi oczyścić, umyć, pokroić w kawałeczki, czubki odciąć
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
- Czosnek pokroić w plasterki
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy około 1 łyżki pokrojone szparagi chwilę podsmażyć
- Odłożyć do miseczki
- Dodać odrobinę oleju i podsmażyć 30 sekund czosnek, po chwili dodajemy cebulkę
- Chwilę podsmażamy aż cebulka zmięknie, dodajemy ryż
- Podsmażamy 1 minutkę, po tym czasie wlewamy cydr
- Po odparowaniu cydru dodajemy szklankę bulionu
- Jak odparuje podlewamy do momentu aż ryż będzie al dente
- Na koniec dodajemy szparagi, chwilę gotujemy
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi oraz posiekaną natką
Smacznego! :)
Z chęcią bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuń