Tak mi zasmakowały te wegańskie kotleciki, że postanowiłam zrobić drugą porcję tego samego dnia.
Falafele to smażone w głębokim oleju kotleciki, które można przyrządzać z ciecierzycy z dodatkiem wielu przypraw, jest to popularne wegańskie danie w krajach arabskich.
Falafele są z wierzchu chrupiące a w środku delikatnie mięciutkie.
Falafeli nie należy przygotowywać z ciecierzycy z puszki, sprawdzi się tylko świeża wcześniej namoczona w wodzie.
Czas przygotowania: 12h namaczania plus 20 minut smażenia
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy (2 szklanki)
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kmin rzymski (kumin)
- 1/2 kardamonu
- 1/2 cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 chilli
- szczypta mielonej kolendry
- olej ryżowy do smażenia
- 4 szklanki wody
Przygotowanie:
- Ciecierzyce opłukujemy i zostawiamy na noc w wodzie
- Odcedzamy ciecierzycę z wody
- Cebulkę oraz czosnek drobno siekamy dodajemy do ciecierzycy
- Całość mielimy na najgrubszym oczku w maszynce
- Dodajemy wszystkie przyprawy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki
- Miskę ze zmieloną ciecierzycą wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby przeszła przyprawami (można na minimum godzinę)
- Można dodać łyżkę wody aby masa lepiej się kleiła
- Nabieramy masę łyżką i formujemy kulki delikatnie spłaszczając
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i smażymy z każdej strony po 2 minuty aż będą rumiane
- Usmażone falafele odsączamy na papierowym ręczniku
- Smakują na ciepło jak i na zimno :)
- Można podawać z sosem tahini lub ze świeżymi warzywami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)