Parę dni temu będąc w piekarnii po pieczywo zwróciłam uwagę na drewniany regał na którym były ustawione różnego rodzaju konfitury,syropy, soki - ogólnie mówiąc duży wybór produktów których nie można kupić w supermarkecie.
Uwielbiam próbować nowości, więc z ciekawości zaczęłam przeglądać co mogłabym wypróbować, moją uwagę zwrócił piękny słoiczek z konfiturą z płatków róży damasceńskiej. Był już ostatni, więc się nim zaopiekowałam. Kupiłam też chałkę,wydała mi się najbardziej pasująca do tej konfitury. Po powrocie do domu, od razu wzięłam się za przygotowanie śniadania. Zaparzyłam herbatkę z cytryną, chałkę pokroiłam w kawałki, rozsmarowałam na wierzch świeże masło i na to położyłam konfiturę.
Smak był wyjątkowo wspaniały, konfitura jest dość słodka, czuć kawałki płatków róż, całą pozostałą resztę wyjadłam łyżeczką.
Słoiczek był dość mały tylko 235 g dlatego na drugi dzień udałam się z nadzieją, że jeszcze są. Na regale niestety nie było już żadnej..aż tu nagle pani sprzedająca otwiera drzwiczki i tam były jeszcze trzy ukryte :) ale się ucieszyłam, oczywiście wzięłam wszystkie aby mieć zapas.
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 5 min
Składniki:
- słoiczek konfitury z płatków róży damasceńskiej 235g
- 1 chałka
- masło do posmarowania
Przygotowanie:
- Chałkę kroimy w mniejsze kawałki
- Smarujemy masłem
- Na wierzch układamy nie dużą ilość konfitury
Konfitura z płatków róży damasceńskiej jest dziedzictwem Bułgarskiej Doliny Róż. Białe lub różowe kwiaty róż zbiera się w okresie od 25 maja do 6 czerwca w Dolinie Róż w środkowej Bułgarii.
Zbioru dokonuje się o świcie, kiedy kwiaty są najbogatsze w aromatyczne związki lotne.
- Konfiturę można używać do słodzenia herbaty, kawy, naleśników, pączków oraz ciast.
Smacznego!
Cuda!
OdpowiedzUsuńAhhhhhh...
Ach! jakie tam cuda? :) :) to tylko śniadanie usłane różami... :)
UsuńJakie to skarby można znaleźć, kiedy się wcale nie spodziewamy :)
OdpowiedzUsuń