Zostałam zaproszona do wspólnego kucharzenia "Wypiekanie na śniadanie" cieszę się, że mogłam skorzystać i upiec ten wspaniały chlebek. Toskański przysmak chlebowy to ciasto drożdżowe przyprawione oliwą z oliwek oraz solą gruboziarnistą. Do mojej wersji schiacciaty dodałam jeszcze czosnek niedźwiedzi :) wyszło naprawdę aromatycznie..Chlebek ma charakterystyczne dołki, które robi się palcami.
Schiacciatę można upiec z różnymi ziołami np z rozmarynem,oregano albo z włoską mieszanką ziół.
Nie byłam nigdy we Włoszech ale przynajmniej cząstkę Włoch poczułam dziś w kuchni :)
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: ok 2 h
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 125 ml letniej wody (43stopnie)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 ml oliwy plus oliwa do skropienia po upieczeniu (obowiązkowo)
- 125 ml zimnej wody
- gruboziarnista sól
- 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
- Drożdże dokładnie mieszamy w małej miseczce z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na parę minut, aż zaczną pracować
- Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski
- Robimy zagłębienie w samy środku, przekładamy do niego drożdże
- Dodajemy sól i 2 łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, następnie stopniowo łączymy z mąką. W połowie pracy wlewamy zimną wodę. Wyrabiamy tak długo, aż utworzymy zwartą kulę
- Ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i ugniatamy 10 - 15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne
- Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h aby podwoiło swoją objętość
- Blachę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm lekko smarujemy oliwą
- Wyrośnięte ciasto lekko przyklepujemy, a następnie przekładamy z powrotem na oprószoną mąką stolnicę
- Wyrabiamy je znowu przez kilka minut.Dodajemy czosnek niedźwiedzi
- Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości przenosimy je na blachę
- Przykrywamy czystą wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut by ponownie wyrosło.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
- Czubkami palców robimy w cieście dołki co 4 cm
- Polewamy po wierzchu pozostałą oliwą oraz oprószamy gruboziarnista solą
- Chleb pieczemy 30 minut, aż ładnie się przyrumieni
- Wyciągamy z piekarnika i skrapiamy dodatkową oliwą
- Przekładamy z formy na deskę i kroimy w kwadraty
Viva La Toscana !
Wskazówki:
- Można go przechowywać po dokładnym owinięciu do 2 dni i podawać po podgrzaniu lub w temperaturze pokojowej
Schiacciata z solą morską,oliwą z oliwek oraz czosnkiem niedźwiedzim
Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Toskani"
Wspólne wypiekanie razem z:
Kinga,Marghe,Dobrafka,Paweł,Iza,Agata,Marzena,Paulina,Edyta,Wieslawa,Bernadeta,Monika Bielawa,Monika Kozak,
Smacznego!
Cudny, smakowity chlebek. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku, choć na chwilę przeniosłam się do Toskanii ;-)
OdpowiedzUsuńOj tak chlebek naprawdę pyszny :) Było naprawdę miło wspólnie wypiekać :)
UsuńMiło, że do nas dołączyłaś ;) Czcę Cię widzieć za tydzień :D
OdpowiedzUsuńJuż się zgłosiłam do wspólnego wypiekania :)
Usuńfantastyczna, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :)
OdpowiedzUsuńChlebek świetny, a jakie cudne zdjęcia:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuń