Do smażenia używam zawsze oleju kokosowego nierafinowanego, ma wiele wartości odżywczych i jest mega zdrowy. Porcja dwóch jajek w zupełności wystarcza dla mojego zapotrzebowania energetycznego, jeśli to miałby być omlet dla mężczyzny, który trenuje to powinien zjeść około 4-5 jaj.
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 5-8 minut
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta soli himalajskiej (drobnej różowej)
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 100 g truskawek
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, na koniec dodajemy syrop z agawy i rozbełtane żółtka
- Całość delikatnie mieszamy widelcem
- Część truskawek z syropem z agawy blendujemy na mus tak aby zostały kawałki truskawek, nie może być całkowicie gładki,
- Pozostałe truskawki kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
- Zmniejszamy ogień na minimalny, wylewamy masę jajeczną i smażymy omlet pod przykryciem przez parę minut, odwracamy i smażymy jeszcze chwilkę.
- Omlet delikatnie wyciągamy na talerz, nakładamy mus truskawkowy oraz kawałki truskawek
Smacznego! :)
super pulchniutki :D
OdpowiedzUsuńniestety mi nie zawsze taki rośnie :/
Pozdrawiam fajny blog :d
muuooaa.blogspot.com
Uwielbiam omlety na słodko! <3
OdpowiedzUsuńpyszności <3
OdpowiedzUsuń