Puszysty omlet z truskawkami - fit

Letnie śniadanie? O tak poproszę! Puszysty omlet z truskawkami to nie tylko zdrowe ale i pyszne śniadanie, a że sezon truskawkowy trwa szkoda byłoby nie zjeść takiego omleta. Omlet, który przygotowałam jest dietetyczny - bez cukru, bez mąki i bez tłuszczu. Jest to idealna propozycja na 1 i 2 posiłek w ciągu dnia a w moim menu jest ich aż 5. Smakuje na ciepło i na zimno, więc można zapakować do pojemnika i wziąć do pracy lub szkoły, aby nas nie kusiły hot-dogi, hamburgery oraz frytki :)
Do smażenia używam zawsze oleju kokosowego nierafinowanego, ma wiele wartości odżywczych i jest mega zdrowy. Porcja dwóch jajek w zupełności wystarcza dla mojego zapotrzebowania energetycznego, jeśli to miałby być omlet dla mężczyzny, który trenuje to powinien zjeść około 4-5 jaj.




Przepis na omlet z truskawkami 



Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 5-8 minut


Składniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli himalajskiej (drobnej różowej)
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 100 g truskawek













Przygotowanie:
  • Żółtka oddzielamy od białek
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, na koniec dodajemy syrop z agawy i rozbełtane żółtka
  • Całość delikatnie mieszamy widelcem
  • Część truskawek z syropem z agawy blendujemy na mus tak aby zostały kawałki truskawek, nie może być całkowicie gładki,
  • Pozostałe truskawki kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
  • Zmniejszamy ogień na minimalny, wylewamy masę jajeczną i smażymy omlet pod przykryciem przez parę minut, odwracamy i smażymy jeszcze chwilkę.
  • Omlet delikatnie wyciągamy na talerz, nakładamy mus truskawkowy oraz kawałki truskawek 






Smacznego! :)


3 komentarze:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)