Spaghetti bolognese - szybkie i najprostsze
Dzisiaj spaghetti bolognese czyli klasyka włoskiej kuchni, bardzo uwielbiane przez dzieci jak i samych dorosłych. Podzielę się z Wami jak zrobić szybko i smacznie moją wersję tej potrawy. Najlepsze będzie ze świeżymi pomidorami ale jeśli sezon nam na to nie pozwala można wykorzystać pomidory z puszki. Próbowałam przygotowywać spaghetti z różnymi typami pomidorów z puszki i jakoś słabo mi ich smak odpowiadał, ostatnio dostałam sos pomidorowy Passata Rustica firmy Cirio i muszę przyznać, że w smaku są naprawdę dobre. Być może wiele w tym prawdy i aby zjeść prawdziwe włoskie spaghetti trzeba wybrać się do Włoch - to tak jak z Naszym polskim bigosem tylko w Polsce zjemy najlepszy, z prawdziwej polskiej kiszonej kapusty, naszych leśnych grzybów i innych dodatków. Tak samo Włosi mają swoje przepisy i składniki na spaghetti, które będzie idealne tylko u nich.
Przepis na spaghetti bolognese
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 20 minut
Składniki:
- 30 dag granulatu sojowego
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- sos pomidorowy Passata Rustica 680g
- świeża bazylia lub oregano
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka cukru
- olej lub oliwa
- 250 ml ciepłej wody
dodatkowo:
- ser do posypania np parmezan
- makaron typu spaghetti
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy ze skórki i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i podsmażamy najpierw cebulkę aż się zeszkli a po chwili dodajemy czosnek uważając aby się nie przypalił
- Dodajemy granulat sojowy i całość podsmażamy przez 5 minut
- Po tym czasie podlewamy ciepłą wodą oraz dodajemy sos pomidorowy
- Dusimy przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu
- Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, cukrem oraz dodajemy posiekaną bazylię lub oregano
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy gorącym sosem
mniam, mniam! na pewno skorzystam z przepisuj bo uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńhttp://batmanowy-blog.blogspot.com/
@Jak pączek w maśle, przepraszam że w takiej formie, ale nie mogę namierzyć twojego imienia na stronie.
OdpowiedzUsuńUżywam bardzo często pomidorów konserwowanych i moge się zgodzić, że powtarzalność produkcji jest taka sobie, w sensie, raz w puszcze znajduje piękne czerwone i pachnące pomidory, innym razem mam wrażenie, że mało brakowałao, aby zamiast pomidorów producnet zapakował do puszki kwiatki pomidorów. Tak czy owak, świeże pomidory owszem, ale tylko latem i nie z supermarketu tylko z ogródka.
Co do 20 minut przygotowania sosu. Jest to za mało. Mięso będzie twarde. Cały myk na tradycyjne ragu` u nas nazywane sosem bolońkim polega na tym aby mięso było miękkie. Drugi myk, o czym ssama wspomniałaś, to aromat. nawiązując do polskiego bigosu- sos boloński czym dłużej gotowany i odgrzewany staje się aromatyczny. My gotujemy zasze bardzo duży gar ragu na zasadzie raz a dobrze, tak jak bigos. Potem całość dzielimy na porcje i zamrażamy. Kiedy mamy ochotę odmrażamy procję i mamy kolcję w czasie potrzebym do ugotowania makaronu :D
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Kasiu moje imię jest tuż obok wielkiego głównego banneru Jak Pączek w Maśle - jak wchodzisz na stronę ;)
UsuńW 100% się co do pomidorów z Tobą zgadzam, ja mam co roku swoje w ogródku więc wiem co to znaczy smaczne i słodkie pomidory. Mięsko wieprzowe mielone nie będzie twarde :) gulaszowe w kawałkach gotuje 40 minut do miękkości :) i się rozpada.. a taka drobnica wiele nie potrzebuje :) No i co do trzeciej rzeczy: długości gotowania - nie jadłam spaghetti gotowanego 3 h :) więc jeśli zrobię i będę miałam porównanie to się wypowiem czy jest bardzo duża różnica w smaku :) Moje spaghetti robię w 20 minut dla zabieganych i nie mających czasu - jest to opcja dla tych którzy z braku czasu wolą korzystać z gotowego sosu bolońskiego w słoiczku i aby ich od tego odciągnąć i zachęcić do takiego spaghetti :) Pozdrawiam Karina..
Ładnie podany obiad - i ten listek bazylii - super! :) Zgadzam się z Tobą całkowicie - najlepsza włoska kuchnia jest we Włoszech, według oryginalnych włoskich receptur :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest włoski makaron primo gusto, jak zabieram się za spaghetti to najpierw muszę mieć dobry makaron.
OdpowiedzUsuń