Zdrowe chipsy są alternatywą do sklepowych chipsów, jeśli nie możemy obejść się bez podjadania w ciągu dnia, przygotowanie takiej przekąski zajmie nam zaledwie 10 minut. Jak zrobić chipsy z jarmużu? Jakie przyprawy dodać? Upiec czy wysuszyć? Bardzo łatwo, wystarczy przygotować blaszkę - wyłożyć ją papierem do pieczenia, przygotować marynatę, którą polewamy dokładnie chipsy i wkładamy do piekarnika na parę minut aż będą chrupiące. Warto równomiernie rozłożyć i niezbyt ciasno wtedy będą chrupiące. Można je przygotować z różnymi przyprawami: ja osobiście lubię z solą i wędzoną papryką. Można użyć innych przypraw np: curry, chilli, cynamon, oregano, słodka papryka, tymianek. Te zielone liście są niskokaloryczne oraz bogate w błonnik i nie zawierają tłuszczu. Jarmuż ma lekko gorzki smak, ale można się do tego przyzwyczaić.
Wiadomo, że większość dzieci uwielbia jeść chipsy garściami, warto przekonać je do chipsów z zielonych liści oraz jeść przy nich takie chipsy - dzieci lubią naśladować rodziców. Nawet jeśli im nie zasmakują to chociaż spróbują...A Ty jakie najbardziej lubisz jeść chipsy warzywne?
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- opakowanie liści jarmużu 200 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej ryżowy
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka papryki wędzonej
Przygotowanie:
- Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy na sicie i ręcznikiem papierowym (najlepiej wybierać opakowania gdzie liście są już umyte)
- Usuwamy twarde łodygi z liści a liście rwiemy na mniejsze kawałki
- Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej lub oliwę dodajemy przyprawy oraz ulubione zioła
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- Liście dokładnie polewamy marynatą i rozkładamy je równomiernie na blaszce (lepiej jest ich mniej rozłożyć niż za ciasno)
- Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 140 z termoobiegiem przez ok 8-10 minut mają się delikatnie zrumienić i być chrupiące
- Trzeba uważać aby się nie przypaliły
- Najlepiej smakują od razu po wyciągnięciu z piekarnika
Twarde łodygi jarmużu odrywamy od liści
Smacznego! :)
Moja wersja chipsów z jarmużu. Zapraszam do obejrzenia :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=zxfzR54E2qI
Próbowałam, ale to nie jest mój smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, marciik.blog.pl
Jakoś wciąż nie mogę uwierzyć, że to jest dobre, ale może w końcu się skuszę i zrobię sama? :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam, ale słyszałam, że sa bardzo dobre;)
OdpowiedzUsuń