Przepis na omlet z łososiem i fetą
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 5 minut
Składniki:
- 3 jajka
- 35 g łososia wędzonego
- 30 g sera feta
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka pełnoziarnistych płatków jaglanych
- 1 łyżka konfitury z czerwonej cebuli np z Proeco
- szczypiorek
- pieprz
- olej kokosowy nierafinowany do smażenia
Przygotowanie:
- Jajka rozbełtać z kubku dodać pieprz, kapary,posiekany szczypiorek, konfiturę z czerwonej cebuli oraz płatki jaglane
- Dokładnie wymieszać
- Patelnię rozgrzewamy i dodajemy olej kokosowy
- Na patelni układamy kawałki łososia, chwilę około 30 sekund podsmażamy
- Fetę kroimy w drobną kostkę
- Dodajemy rozbełtane jajka, na wierzch układamy ser feta
- Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem przez około 3-4 minuty na bardzo małym ogniu
- Pod koniec wykładamy na talerz i dodatkowo posypujemy szczypiorkiem lub dodajemy kawałki świeżej bazylii
Wskazówki:
- Zamiast sera feta można dodać ser sałatkowy
- Nie dodajemy soli ponieważ łosoś jest już słony oraz kapary mają dość intensywny smak
- Zamiast oleju kokosowego można użyć zwykłego oleju natomiast jeśli już wybieramy olej kokosowy zawsze wybieramy nierafinowany
Smacznego! :)
Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńBędę musiał spróbować ;)
Wspaniałe śniadanie:)
OdpowiedzUsuń