Cebula nie jest jakby się mogło wydawać tylko skromny dodatkiem
do codziennych dań. W zupie którą dziś ugotowałam gra główną rolę
Będąc w tym roku na Sylwestra, restauracyjne menu zaserwowało zupę cebulową
z grzankami, niestety nie tak sobie wyobrażałam smak tej zupy.
Myślałam że powinna być kremowa, aksamitna, aromatyczna i esencjonalna.
właśnie tak wyobrażałam sobie jej smak, okazało się że zupa smakowała
jak rosół z kostki z kawałkami cebuli.
Przepis na dzisiejszą zupę mam z Encyklopedii Polskiej Sztuki Kulinarnej, którą dostałam
w prezencie urodzinowym od mamy.
Zupa pachnie goździkami, imbirem, curry oraz gałka muszkatołową, w smaku esencjonalny
krem z cebuli.
Przypkowska zupa cebulowa swoją nazwę zawdzięcza Tadeuszowi Przypkowskiemu (1905-1977), który
był twórcą Kapituły Orderu Pomiana. Jest ona od pokoleń podawana w rodzinie
Przypkowskich. Zupa ta jest również pod tą samą nazwą serwowana smakoszom w Paryżu oraz
w najlepszych restauracjach Madrytu.
Porcja na 2 osoby
Czas ok 50 min
Składniki:
- 3 duże białe cebule
- 3 kromki ciemnego razowego chleba
- 2 łyżki masła roślinnego
- szczypta przypraw: sól,pieprz,gałka muszkatałowa (starta),mielony imbir i goździki
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w piórka i szklimy na maśle w garnku
- Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokruszony chleb, rumienimy
- Dodajemy do cebuli chleb a następnie zalewamy gorącym przelanym przez sito bulionem warzywnym
- Gotujemy na małym ogniu około 50 min
- Dodajemy przyprawy i blendujemy na aksamitną konsystencje
- Podajemy gorącą
Wskazówki:
- Zupę podajmy z grzankami lub ciasteczkami drożdżowymi z dodatkiem kminku
- Można wyjąć kilka kawałków cebuli przed blendowaniem i włożyć je później do kremu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)