Pierwsza botwinka w tym roku u mnie w kuchni, ależ pyszna zupa wyszła. Okres na botwinkę jest bardzo krótki dlatego warto korzystać z dobrodziejstw natury. Botwinka to wspaniała zupa typowo wiosenna: jest przygotowywana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego, obowiązkowo z dodatkiem świeżego koperku.
Zupa jest naprawdę prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna - znika w oka mgnieniu. Dodatkowym plusem jest to że ma mało kalorii - zaledwie 19 kcal
Zupa jest naprawdę prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna - znika w oka mgnieniu. Dodatkowym plusem jest to że ma mało kalorii - zaledwie 19 kcal
Przepis na zupę z botwinki
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 60 minut
Składniki:
- 1 litr wody
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 pęczki botwinki z burczkamki
- 2 średnie buraki (najlepiej długie bo są słodsze)
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ziemniaki
- świeży koperek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 100 ml śmietanki roślinnej
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
- Warzywa (marchew i korzeń pietruszki) obieramy i kroimy w plasterki wrzucamy do wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
- Obrane i pokrojonego w kostkę ziemniaki dodajemy i gotujemy przez ok 15-20 minut
- Dodajemy bulion
- Botwinkę myjemy pod zimną wodą
- Liście siekamy na kawałki, małe buraczki szorujemy a jeśli skóra jest już zbyt twarda to ją obieramy
- Buraczki kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy
- Sok z buraków wyciskamy sokowirówką i wlewamy do zupy (garnek ściągamy z ognia)
- Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz śmietaną.
- Zupa powinna mieć delikatny smak buraczany ze słodko-kwaśną nutą smaku.
- Wylewamy na miseczki i posypujemy świeżym koperkiem
Smacznego! :)
U mnie też dzisiaj była botwinka. Więc wiem jaka to pyszna zupa. Z koperkiem.... mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńZupa będąca pysznym wspomnieniem z przedszkola:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam botwinkę.
OdpowiedzUsuńjak smakuje tak jak wygląda... To ja porcję poprosz :)
OdpowiedzUsuń