Zupa porowo-ziemniaczana z łososiem i koperkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla: 4 osób
Składniki:
- 1 duży por (biała część)
- 500 g ziemniaków (ugotowanych)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
- 70g łososia wędzonego
- świeży koperek
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- 1 łyżka tartego sera parmezan
- 500 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pora pokrojonego w plasterki
- Chwilę podsmażamy, w między czasie obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do pora
- Podsmażamy około 1 minuty, po tym czasie dodajemy ugotowane ziemniaki
- Całość podsmażamy na patelni aż się delikatnie podrumieni
- Wlewamy ciepłą wodę i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut
- Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę świeżego koperku oraz parmezan
- Całość blendujemy na gładki krem lub pół krem z kawałkami warzyw
- Zupę wlewamy do miseczek, dodajemy łososia i posypujemy odrobiną świeżego koperku
- Można podawać z bagietką czosnkową lub ziołową
Smacznego! :)
Taki ala krem prawda? :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńJadłabym! :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń