Mam nadzieję, że pomysł przypadnie Wam do gustu, bo mi bardzo zasmakowała ta wersja przystawki do grilla.
Przepis na rożki francuskie z kawiorem z bakłażana i fetą
Porcja na 15 szt
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego 375g
- kawior z bakłażana 120 g Proeco
- 1/2 opakowania sera feta
- 1 średnia cebula
- 30 dag pieczarek
- 1 jajko (rozbełtane)
- sezam czarny lub jasny (lub inne nasiona np czarnuszka)
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
dodatkowo:
- Ciasto kroimy na 15 kwadratów, które kroimy na pół tak aby wyszły trójkąty
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- Trójkąty smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem (ja użyłam gotowej mieszanki nasion sezamu,słonecznika i dyni)
- Pieczemy około 12-15 minut w temp 200 stopni (piekarnik nagrzany) aż będą ładnie przyrumienione
- W między czasie obieramy pieczarki i kroimy w kostkę
- Cebulę również kroimy w drobną kosteczkę
- Smażymy cebulkę na patelni, po chwili dodajemy pieczarki dusimy przez 3-4 minut
- Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem
- Upieczone trójkąty wykładamy na kratkę do studzenia
- Każdy trójkąt smarujemy kawiorem z bakłażana,dodajemy pieczarki z cebulą a następnie kładziemy pokruszoną fetę
- Przykrywamy drugim trójkątem
- Wkładamy wykałaczkę aby się nie rozleciały
- Można udekorować każdy trójkąt oliwką lub pomidorkiem
- Podajemy na ciepło lub zimno
Smacznego! :)
Wygląda bardzo ładnie i kusi swoim wyglądem. Lubię takie napakowane ciekawym farszem ciasta francuskie i to niekoniecznie na słodko. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń