Przyznam się szczerze, że jest to moje pierwsze risotto w życiu - żałuję że nie rozsmakowałam się w tych aromatach wcześniej bo byłam tak zachwycona efektem końcowym, że wyobrażałam sobie już połączenie z innymi składnikami. Do popularnego we Włoszech risotto używa się parmezanu, śmietany lub masła najlepiej solonego - ma to nadać potrawie aksamitnej, kremowej konsystencji. W moim przepisie idealnie sprawdził się serek mascarpone. Do risotto możemy dodać każdy składnik, który uwielbiamy i pasuje pod nasze kubki smakowe - wszystko zależy od naszej wyobraźni. Jeśli chodzi o przyrządzanie tej potrawy to poradzi sobie każda nawet początkująca osoba - warunkiem jest cierpliwość, ponieważ trzeba stać przy garnku i mieszać aby nic się nie przypaliło
Jeśli chcemy przygotować idealne risotto to musimy trzymać się kilku zasad:
- ryż tylko Arborio ( nie można go zastąpić zwykłym ryżem)
- wino białe wytrawne
- dodatki dowolne wg uznania ( grzyby lub warzywa)
- aby nadać mu aksamitny smak dodajemy masło ( może być lekko solone) śmietanę, serek mascarpone lub parmezan
- jeśli chcemy nadać risotto piękną żółtą barwę dodajemy szafran
- nie odstępujemy garnka nawet na krok ( ciągle mieszamy)
Przepis na risotto z cukinią i suszonymi pomidorami
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 40 minut
Składniki:
- 250 g ryżu Arborio
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 5 suszonych pomidorów Italiamo
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki serka mascarpone Italiamo Lidl Polska
- 800 ml ciepłego bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- oliwa Italiamo Lidl Polska
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w drobną kostkę, solimy i oprószamy pieprzem
- Patelnię rozgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy, wkładamy cukinię i smażymy aż lekko zmięknie i będzie miała złocisty kolor
- Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy przez 1 minutę cały czas mieszając aby się nie przypalił
- Cukinię przekładamy do miseczki
- Cebulkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na tej samej patelni
- Dodajemy ryż i smażymy chwilkę cały czas mieszając, dodajemy wino, smażymy aż odparuje
- Następnie dodajemy 200 ml bulionu, zmniejszamy ogień i gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion
- Co jakiś czas dolewamy bulion do ryżu, pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w mniejsze kawałki, serek mascarpone oraz cukinię (cały czas mieszamy)
- Mieszamy tak długo aż całość zgęstnieje
- Pod koniec dodajemy masło, mieszamy
- Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
W Lidl Polska można od 8 czerwca zaopatrzyć się we wszystkie (bo aż ponad 100 produktów prosto ze słonecznej Italii)
Serdecznie zapraszam! :)
Smacznego! :)
No kochana pysznie to zrobiłaś, uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko starczy dla wielu głodomorów :)
UsuńWygląda super! Uwielbiam każdy zawarty tu składnik ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Najważniejsze to skomponować odpowiednie składniki. Narobiłaś mi smaka na takie danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń:)
Ciekawa kompozycja smaków. Warto dodać, że bulion powinien być gorący - wtedy cały proces sprawniej i szybiciej przebiega.
OdpowiedzUsuńMoim niedawnym odkryciem jest risotto z czarnej soczewicy z kozim serkiem - smakuje świetnie i wygląda nieziemsko :-) http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/risotto-czarnej-soczewicy-kozim-serem/
Przepięknie wygląda, piękne zdjęcia! Na zwykłym ryżu raz próbowałam, to nie to samo, dłużej trzeba mieszać przede wszystkim a i tak nie wyszło jak miało wyjść. A suszone pomidory to mój ulubiony dodatek prawie do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuń