Pastę rybną z makreli przygotowuję raz na jakiś czas, jeśli mam ochotę na świeży chlebek z masełkiem i jakimś smarowidłem typu domowa pasta. Przyrządzenie jest banalnie proste i szybkie, jeśli chcemy pastę bardziej kremową wszystkie składniki wkładamy do malaksera, jeśli chcemy czuć kawałeczki cebulki, jajka wtedy można przygotować ją widelcem ręcznie.
Pastą można posmarować krakersy,posypać szczypiorkiem i mamy gotową przystawkę.
Porcja na ok 200g
Czas przygotowania ok 10 min
Składniki:
- 1 makrela
- 1 średnia cebula
- 1 lub 2 łyżki majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól,pieprz
- ewentualnie szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
- Makrelę rozbieramy na części,usuwamy ości i skórę
- Jajka gotujemy na twardo i ostudzamy,siekamy drobniutko
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
- Całość rozgniatamy widelcem dodając majonez a na koniec sól i pieprz do smaku
- Pasta musi mieć kremową konsystencję i nie może być za sucha,dlatego majonezu nie może być ani za dużo ani za mało
- Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki
- Podczas podawania pasty na chlebie można posypać pastę szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)