Ostatnio dość często w bento które przygotowuję, robię omlet tamagoyaki czyli tradcyjny omlet japoński z dodatkiem, sosu sojowego, cukru i słodkiego wina mirin. Taki omlet warstwowy bez problemu przygotujecie na patelni okrągłej jeśli nie macie kwadratowej.
Przepis na omlet tamago
Porcja dla 2 osób
Składniki:
* 4 jajka
* 1 łyżeczka wina Mirin
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1/2 łyżeczka cukru
*sól i piprz do smaku
* 3 łyżki wody
* olej do smażenia lub masło
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać
Rozgrzać patelnie, zmniejszyć moc
Smażyć kilka warstw omleta i zwijać na patelni w rulonik aż do końca skończenia masy jajecznej
Smacznego
Znam i lubię.
OdpowiedzUsuń