Przepisów na risotto znam wiele, nie mam ulubionego bo w każdym przepisie zawsze jest sezonowe warzywo, którego smakiem można cieszyć się przez krótki okres. Wspaniałe risotto z zielonymi szparagami, lekkie oraz aromatyczne - wegańskie. Bez masła, śmietany oraz sera. Kilka prostych składników, które nadają smaku całości dania. Zielone, chrupiące szparagi, delikatna cebulka - szalotka, bulion warzywny (długo gotowany) oraz cydr jabłkowy. Póki sezon trwa korzystajmy do woli bo szybko zatęsknimy. Risotto to danie jednogarnkowe, bardzo łatwe w przygotowaniu aczkolwiek wymaga uwagi i trzeba stać i pilnować aby nic się nie przypaliło. Wszystkie składniki najlepiej przygotować wcześniej, pokroić i po kolei wrzucać do garnka (najlepiej z grubym dnem). Tutaj przepis na moje risotto z suszonymi pomidorami, cukinią oraz mascarpone Risotto ze szparagami i cydrem
Czas przygotowania: 30 minut Porcja dla 2 osób Składniki:
1 szklanka ryżu arborio
pęczek zielonych szparagów
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 szklanka cydru jabłkowego
świeża natka pietruszki
sól himalajska
pieprz świeżo mielony
2 łyżki płatków drożdżowych
3-4 szklanki bulionu warzywnego
olej kokosowy
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić, umyć, pokroić w kawałeczki, czubki odciąć
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
Czosnek pokroić w plasterki
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy około 1 łyżki pokrojone szparagi chwilę podsmażyć
Odłożyć do miseczki
Dodać odrobinę oleju i podsmażyć 30 sekund czosnek, po chwili dodajemy cebulkę
Chwilę podsmażamy aż cebulka zmięknie, dodajemy ryż
Podsmażamy 1 minutkę, po tym czasie wlewamy cydr
Po odparowaniu cydru dodajemy szklankę bulionu
Jak odparuje podlewamy do momentu aż ryż będzie al dente
Na koniec dodajemy szparagi, chwilę gotujemy
Doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi oraz posiekaną natką
Z chęcią bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuń