Nie mam alergii na gluten ale lubię urozmaicać swoją dietę, coraz częściej eksperymentuje z mąkami innymi niż pszenna. Dzisiaj w mojej kuchni główną rolę odegrała mąka arachidowa, która nie zawiera glutenu. Mąkę można wykorzystać nie tylko do pieczenia chleba lub ciasteczek ale również do placków lub koktajli. Spożywanie tej mąki sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Dzięki dużej zawartości błonnika i witamin z grupy B idealnie sprawdza się w zdrowej diecie.
Przepis na ciasteczka arachidowe
Porcja na 33 małe ciasteczka
Czas przygotowania 15 min
Składniki:
- 9 łyżek mąki arachidowej Ol'Vita
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki płynnego miodu
- 2 jajka
- garść mieszanki orzechów (migdały, nerkowca,włoskie,laskowe,arachidowe)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Orzechy siekamy nożem
- Do miski wsypujemy mąkę, jajka, miód, masło,sól oraz sodę
- Całość miksujemy mikserem aż powstanie masa o konsystencji plasteliny
- Dodajemy orzechy i całość mieszamy przez chwilkę
- Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je widelcem
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
- Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
- Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia
Wyglądają przepysznie i... profesjonalnie. Do tego bez cukru? Nic tylko próbować!
OdpowiedzUsuńZamiast cukru, zdrowszy zamiennik - miodek :)
UsuńNiestety, podgrzany do 180 stopni miód jest jeszcze gorszy niż cukier!
UsuńWow. Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByły bardzo smaczne, następnym razem zrobię większą ilość :)
UsuńWyglądają wspaniale!!!! :))) Ciesz się, że nie mieszkasz na tyle blisko, żeby mnie zapach doprowadził.
OdpowiedzUsuńDietetyczne :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka, do schrupania :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka :-) słoneczko podrzuć kilka sztuk do kawki :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko u Ciebie słodkości nigdy nie brakuje ale z chęcią podrzucę parę do wypróbowania :)
UsuńFajne wyszły ci te ciasteczka.
OdpowiedzUsuńDziękuję Alinko :)
UsuńSliczne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka, mam ochotę na jedno przynajmniej na spróbowanie
OdpowiedzUsuńMmm, też lubię eksperymentować z mąkami :) Te Twoje ciasteczka wyglądają niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńpierwszy słyszę o mące arachidowe,ciasteczka wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńHmm.. Czy da się takie ciasto wymieszać zwykłym mikserem z dwiema końcówkami jak do ubijania piany?
OdpowiedzUsuń