Dzisiaj w ramach weekendowego pieczenia zrobiłam włoskie ciastkeczka Biscotti znane również jako Cantuccini ,piecze się je dwa razy.Orginalny przepis pochodzi z miasta Prato z regionu Toskani.
Ciasteczka szczelnie zamknięte można przechowywać przez długi czas,wspaniale smakują podane do kawy lub herbaty. Fajnie skomponowały się z mlekiem, podane pokruszone w miseczce jako śniadanie dla malucha.
Nie wymagają dużo pracy ani czasu, takie ciasteczka możemy podarować jako drobny upominek idąc do kogoś w gości. Wystarczy zawinąć ciasteczka w celofan i ozdobić wstażką. Domowej roboty podarki z pewnością bardziej ucieszą aniżeli coś kupnego ze sklepu. :)
Porcja na ok 15 ciasteczek
Czas przygotowania: ok 1 h
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 70 g białego cukru
- 1 jajko
- 100 g migdałów w całości ze skórką
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Wbijamy jajko do miski, dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę ok 5 min,aż powstanie puch
- Cytrynę należy sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce
- Dodajemy sól oraz skórkę z cytryny
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy cały czas miksując
- Pod koniec miksowania dodajemy migdały i mieszamy ręką aż wszystko się połączy
- Wyciągamy ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Formujemy wałek o długości ok 30cmx5cmx2cm (dł,szer,wys)
- Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok 25 min
- Po upieczeniu wyciągamy ciasto na kratkę do wystudzenia i po 20 min kroimy ciasto na kawałki
- Ciasteczka wkładamy z powrotem do piekarnika i z każdej ze stron pieczemy po 8 min
Szczelnie zamknięte w słoiczku na słodką przekąskę
Wskazówki:
- Trzeba uważać aby nie trzymać za długo ciastek w piekarniku ponieważ migdały zmienią smak
Wspólne wypiekanie razem z:
Paweł z Marder&Marder Manufacture
Ola z Przepisy Aleksandry
Agnieszka z Kuchnia Maryny
Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Bożena z Moje Kucharzenie
Joanna z Różowa Kuchnia
Iza ze Smaczna Pyza
Kinga z Małe Kulinaria
Magda z Kulinarna Piniata
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Jagoda z Magia w Kuchni
Marghe z Po prostu Marghe
Jola z Smak Mojego Domu
Emma z Emma Kreatywna
Olga z Cukry Proste
Ewelina z Stylowa Kuchnia
Magdalena z Kuchnia i Czary
Danusia z Moje wypieki i nie tylko
Magda z Z miłości do słodkości...
Agata z Agata gotuje
Edyta z Przy stole
Daria z Red and Pale
Kasia z Ulubione Przepisy
Kinga z Małe Kulinaria
Magda z Kulinarna Piniata
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Jagoda z Magia w Kuchni
Marghe z Po prostu Marghe
Jola z Smak Mojego Domu
Emma z Emma Kreatywna
Olga z Cukry Proste
Ewelina z Stylowa Kuchnia
Magdalena z Kuchnia i Czary
Danusia z Moje wypieki i nie tylko
Magda z Z miłości do słodkości...
Agata z Agata gotuje
Edyta z Przy stole
Daria z Red and Pale
Kasia z Ulubione Przepisy
Smacznego!
Pyszności :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-) i do kolejnego :-)
OdpowiedzUsuńpycha:) jadłam takie są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólną zabawę było przepysznie..do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńWyszły przepiękne! Aż żałuję,że znowu nie dam rady dołączyć.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam je! Super chrupiące :)
OdpowiedzUsuńJak na nie patrze to slinka cieknie, dziekuję za wspólne pieczenie i do następnego.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie, piękne są i ten słoiczek na ciasteczka... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńślicznie wyszły :-) a do tego pyszne! dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńCzary - gary w kuchni
Dziękuję za wspólną akcję :-) Do następnej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne chrupanie. ;) Pozdrawiam Danusia. :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojewypiekiinietylko.com/
Niezwykle smakowite :) dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie . Bardzo mi się podobają takie wspólne rarytasy .
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia;))) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądają zamknięte w słoiczku :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo popularne w Szwecji,uwielbiam je do kawusi zwłaszcza porannej !
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny