Gofry najlepiej smakują latem...z budki, gdzie sprzedają również lody,wtedy można sobie przypomnieć smak dzieciństwa i wakacji :)
Każdy ma swoje ulubione,z bitą śmietaną, z owocami,z cukrem pudrem, z sosem,z dżemem albo z nutellą..można również polać miodem...
Ale nie ma co czekać do lata można przecież przygotować gofry w domu o ile ma się gofrownice lub formy silikonowe.Gofrownice miałam już dawno kupioną,ostatnio natomiast nabyłam formy silikonowe w Lidlu.
Idealne na śniadanie,podwieczorek lub poprostu deser..
Porcja na 8 gofrów
Czas ok 15 min
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka (temp pokojowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru drobnego
- 100ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka wody
- 1/4 łyżeczka soli
- bita śmietana
- maliny
- borówki
- truskawki
- cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę,proszek i sól mieszamy razem.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli
- Żółtka mieszamy z cukrem,wodą i olejem
- Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek
- Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy ciasto
- Wystudzone gofry podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Do tej pory zawsze robiłam gofry na mleku:) Na pewno wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuń