18 maja 2017

21 maj Światowy Dzień Pieczenia - Ucierane ciasto z malinami i kremem śmietanowo-malinowym

Jestem ogromną miłośniczką pieczenia ciast, a moi bliscy wielkimi łasuchami zajadania wszelkiego rodzaju słodkości. Najwięcej ciast przygotowuję w okresie Świąt takich jak - Wielkanoc lub Boże Narodzenie lub na przyjęcia urodzinowe oraz imieninowe. Z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią, przypadającym na 21 maja, powstał ten wyjątkowy przepis. Chciałam moim bliskim sprawić ogromną radość z przygotowania tej słodkiej niespodzianki, jakim jest ucierane ciasto z dużą ilością świeżych malin z dodatkiem kremu śmiatanowo-malinowego. Nie bez powodu mówi się "smacznie jak u mamy" smak i zapach domowego ciasta pamięta się przez lata - jest idealnym dowodem na to, aby pokazać jak bardzo zależy nam na podziękowaniu za obecność i bliskość drugiej osoby. Moi bliscy z pewnością ucieszą się z pysznej niespodzianki i docenią wysiłek i czas poświęcony w upieczenie domowego ciasta, które nie ma sobie równych z ciastami z cukierni. Najlepsze są ciasta robione od serca.
Za co Wy byście chcieli podziękować swoim bliskim? Powodów może być wiele - za przyjaźni, za wdzięczność lub chociażby za codzienne wsparcie. Może i Ty znajdziesz pretekst do upieczenia ciasta dla bliskiej Ci osoby i wręczenia go w tym wyjątkowym dniu?







Czas przygotowania: 60 minut
Porcja dla 6 osób

Składniki:

  • 150 g kostki do pieczenia Kasia
  • 600g malin ( mrożonych lub świeżych)
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 130 g cukru ( można użyć trzcinowego)
  • 4 jaja (rozmiar M)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli


Krem malinowy:


• 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
• frużelina malinowa (całość), schłodzona

Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.

Frużelina malinowa:
  • 600 g malin
  • 200-250g cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml wody zimnej
Przygotowanie frużeliny:
  • Maliny umieszczamy w garnku i zasypujemy je cukrem, odstawiamy na 30 minut
  • Po tym czasie gotujemy je ,aż się rozpadną około 10 minut
  • Do szklanki z wodą dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość dokładanie mieszamy, aż nie będzie grudek
  • Dodajemy do malin, mieszamy i chwilę gotujemy
  • Następnie wkładamy do miseczki i porządnie schładzamy






Przygotowanie ciasta:

  • Miękką kostkę Kasia ucieramy na puszystą masę z cukrem.
  • Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując.
  • Następnie dodajemy pastę waniliową i ekstrakt z wanilii, miksujemy.
  • Mąkę pszenną, pełnoziarnistą oraz ziemniaczaną lub budyń waniliowy, proszek do pieczenia i sól, mieszamy dokładnie w misce.
  • Stopniowo dodajemy suchą mieszankę do mokrej, cały czas miksujemy.
  • Przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremki, wyrównujemy.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 40-45 min.
  • Ciasto  powinno urosnąć z wybrzuszeniem.
  • Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 lub 3 blaty.
  • Pierwszy blat układamy na paterze.
  • Rozprowadzamy 1/3 kremu malinowego. Przykrawamy drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. 
  • Boki tortu posmarować pozostałym kremem
  • Ciasto należy schłodzić w lodówce.
  • Na górze układamy bezy, maliny i kwiaty






Wskazówki:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • Jeśli nie mamy malin można użyć innych owoców (śliwek, brzoskwiń, truskawek, czereśni, borówek)
  • Ciasto można udekorować bezami, kwiatami i innymi dodatkami jakie akurat mamy w domu
  • Ciasto pieczemy do suchego patyczka




Ciasto bardzo smakowało mężowi i dzieciom - wszyscy stwierdzili jednogłośnie że takie niespodzianki mogę im robić codziennie :)
Chciałam im podziękować za bliskość, dobroć i za to, że każdego dnia są blisko przy mnie i możemy być razem.


Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. O mamuniu, ale bym się zajadała tym ciachem! Pcyhotka :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...