26 kwietnia 2017

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z cebulką i boczkiem w sosie własnym - przepis

Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić tradycyjne zrazy wołowe - mięsko będzie miękkie i soczyste, a sos naprawdę bardzo aromatyczny. Do tego wystarczy podać kaszę gryczaną lub ziemniaki a jako surówkę wystarczą buraki. Przygotowanie trwa około 1h 20 min, ale od czasu do czas naprawdę warto.
Pierwszym krokiem będzie wybór mięsa - ja użyłam zrazówki jest to tak zwana wewnętrzna strona udźca wołowego. Najlepiej aby w sklepie pokrojono nam na równe płaty w zależności od tego ile chcemy przygotować zrazów. Dobrze jest też zaopatrzyć się w metalowe szpilki do zrazów, jeśli nie mamy można je również zawinąć nicią.
Do nadziewania moich zrazów używam 3 podstawowych składników: boczek wędzony, cebulka oraz ogórek kiszony.
Mięso wołowe można oczywiście zastąpić wieprzowiną





Przepis na domowe zrazy wołowe



Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 1,20h



Składniki:

  • 450 g mięsa wołowego z udźca (zrazówki) lub ligawa
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek liścia laurowego
  • sól oraz pieprz
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki śmietany 30%








Przygotowanie:
  • Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Rozcinamy na cienkie plastry tak aby wyszło nam 4-5 sztuk
  • Rozbijamy dość cienko tłuczkiem najlepiej przez worek foliowy lub folię spożywczą
  • Solimy i delikatnie obsypujemy pieprzem
  • Na każdym płacie rozsmarowujemy musztardę (dość cienko) aby potrawa nabrała wyrazistości
  • Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, ogórek również drobniutko
  • Boczek kroimy w  małe kawałeczki
  • Na każdym płacie mięsa układamy cebulę, boczek oraz ogórek kiszony
  • Zawijamy w rulon (boki mięsa zwijamy do środka) i spinamy szpilkami metalowymi do zrazów
  • Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej
  • Zrazy obsmażamy z każdej ze stron na dość mocno brązowy kolor, im ciemniejszy zraz tym sos będzie bardziej wyrazisty
  • Podlewamy zrazy ciepłą wodą około 300 ml w razie potrzeby dolewamy co jakiś czas wodę, do momentu aż zrazy będą miękkie, trzeba je dusić około 60 minut na średnim ogniu
  • Dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie
  • Jakieś 15 min przed końcem dodajemy rozgniecione ząbki czosnku do sosu
  • Na koniec do szklanki z zimną wodą dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy aż się rozpuści dodajemy 2 łyżki gorącego płynu z garnka, jeszcze raz mieszamy i dolewamy do całości aby zagęścić
  • Ściągamy z ognia i dodajemy około 2-3 łyżek śmietany 30% aby nadać sosu bardziej delikatny smak
  • Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz buraczkami












Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...