11 lutego 2017

Makaron papardelle z krewetkami i szpinakiem

I znowu w mojej kuchni zawitała Italia! Tym razem makaron pappardelle ze szpinakiem i krewetkami. Kolorowo i smacznie tak jak lubię najbardziej. Makaron pappardelle można przygotować samemu lub kupić świeży w sklepie. Smacznego!








Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut


Składniki:

  • 250 g  świeżego makaronu pappardelle
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250g około 20 szt krewetek olbrzymich (surowych lub mrożonych)
  • pomidory suszone z zalewy z ziołami
  • 200 ml śmietany 30%
  • 60 ml białego pólwytrawnego wina
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • 2 łyżki masła czosnkowego
  • olej ryżowy do smażenia 
  • 1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1/4 świeżej papryczki chilli








Przygotowanie:
  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy około 1 minuty
  • Następnie dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz pokrojone pomidory z odrobiną oleju i chwilę podsmażamy cały czas mieszając
  • Dodajemy opłukane i osuszone liście szpinaku, dusimy pod przykryciem około 3-4 minut
  • Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem, podsmażamy aż wszystko się ładnie połączy
  • Krewetki sparzyć gorącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy krewetki oraz pokrojoną w drobne paseczki chilli po 2 minutach podlewamy winem
  • Jak odparuje dodajemy 1 łyżeczkę masła, doprawiamy delikatnie solą 
  • Na talerzu układamy makaron, na to szpinak oraz krewetki, całość mieszamy
  • Wskazówki:
  • Jeśli chcemy aby nasz sos był jeszcze bardziej kremowy można dodać 1 łyżkę serka mascarpone







3 komentarze:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...