15 marca 2016

Żołądki drobiowe w galarecie

Żołądki, serca, wątróbka i inne podroby coraz więcej zyskują koneserów. Jeśli do tej pory nie próbowaliście żołądków to polecam - a na pewno Wam zasmakują. Dania w galarecie można przygotować przy okazji czyli jeśli gotujemy rosół i zostaje nam jego nadmiar, można wykorzystać go właśnie w tym celu lub jeśli planujemy imprezkę - u mnie dość często albo są żołądki w galarecie, lub np mięso z kurczaka. Podroby dość szybko się psują dlatego kupujemy zawsze najświeższe i najlepiej od razu je przygotować - jeśli nawet chcemy zrobić to kilka godzin później to wyciągamy je z worka na miseczkę i wkładamy do lodówki. Żołądki wymagają dość długiego czasu gotowania - muszą być mięciutkie i rozpływać się w ustach. Warto też dobrze je oczyścić i kilka razy zmienić wodę.



Przepis na żołądki drobiowe w galarecie 



Porcja dla 5 osób
Czas przygotowania 2h plus ok 4-5 chłodzenia w lodówce



Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • sól i pieprz








Przygotowanie:
  • Żołądki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, oczyszczamy je 
  • Wkładamy je do garnka z zimną wodą  i zagotowujemy, zmieniamy wodę jak tylko pojawi się piana
  • Nalewamy ciepłej wody ok 3 litrów i gotujemy, jeśli pojawi się dość dużo piany czynność powtarzamy
  • Gotujemy je na średnim ogniu przez 2-3 h aż będą miękkie, pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę soli
  • W między czasie obieramy włoszczyznę i wkładamy do garnka z zimną wodą ok 3 litrów
  • Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu
  • Cebulę opiekamy i dodajemy do warzyw
  • Bulion warzywny gotujemy około 2h na małym ogniu
  • Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem (dość dużo) oraz poszatkowaną natką pietruszki
  • Wyciągamy ugotowaną marchew i kroimy w plasterki
  • Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy ocet
  • Żołądki odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki 
  • Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę, mieszamy delikatnie aż się całkowicie rozpuści
  • Dodajemy żołądki i marchewkę
  • Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje





Smacznego! :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...