29 lutego 2016

Delikatne pulpeciki wieprzowe z ogórkiem kiszonym na puree z pieczonego batata "Sokołów - zdrowie dla seniora"

Dzisiaj kolejna akcja z serii "Sokołów - zdrowie dla seniora". O zdrowie powinno się dbać w każdym wieku, nie tylko w podeszłym. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna to podstawa dobrego samopoczucia. Wiele starszych osób nie zdaje sobie sprawy że można zjeść smacznie, zdrowo i nie wydawać na to dużej ilości pieniędzy. Jako że, posiłki dla osób starszych powinny być lekkostrawne to tym razem przygotowałam delikatne pulpeciki gotowane na parze z łopatki wieprzowej Sokołów z dodatkiem ogórka kiszonego i świeżej natki pietruszki, całość została podana na pieczonym batatcie, dodatkiem była surówka z pora i marchwi - którą uwielbiam.  Por ma właściwości moczopędne i oczyszczające, skutecznie również obniża cholesterol i cukier. Beta-karoten zawarty w marchwi jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, natomiast zawarte w marchwi pektyny przeciwdziałają  miażdżycy.  









Porcja dla 2 osób

Czas przygotowania 30 minut
Koszt 1 porcji 7,50 zł




Składniki:

  • 250 g mielonego z łopatki wieprzowej Sokołów 
  • 1 średnia cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 batat
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Składniki na surówkę:
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • sól oraz pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego (nieoczyszczonego)








Przygotowanie:
  • Batat w skórce wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem aż będzie miękki (batat należy wcześniej naciąć delikatnie nożem)
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, delikatnie solimy
  • Chwilkę podsmażamy aż się zeszkli, ściągamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia
  • W między czasie do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, bułkę tartą,sól i pieprz, całość wymieszać
  • Ogórki kiszone obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę
  • Natkę pietruszki drobniutko siekamy i dodajemy do mięsa mielonego
  • Natkę i ogórki dodajemy do mięsa i całość dokładnie wyrabiamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem
  • Z powstałej masy robimy małe płaskie kotleciki, które układamy w parowarze lub jeśli go nie mamy układamy na metalowym durszlaku, który przykrywamy pokrywką od garnka, całość stawiamy na garnku z  wodą - ugotowanie powinno zająć około 10-15 minut 
  • Upieczony batat wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia, wydrążamy środek, następnie miksujemy blenderem na delikatne puree, doprawiamy solą oraz posypujemy natką pietruszki
  • Na koniec przygotowujemy surówkę z pora: marchewkę i jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora obieramy i kroimy w pół talarki
  • Dodajemy olej lniany i doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny
  • Delikatne pulpeciki podajemy na puree z batata oraz  z surówką z pora








Smacznego! :)











2 komentarze:

  1. Przepis na bardzo fajne danie, zdrowe i lekkostrawne! Lubię bataty, choć tanie nie są.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smacznie!!! ;)) świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...