21 stycznia 2016

Delikatna szynka wieprzowa w aromatycznym sosie śliwkowym "Sokołów - dla zdrowia seniora"

Seniorzy to ciągle zapomniana grupa osób, mają niski budżet finansowy i dość często oszczędzają na jedzeniu. Można natomiast przygotować wiele zdrowych i niedrogich posiłków a my możemy im  pomóc w wyszukaniu informacji oraz przepisów w internecie. Wiele ciekawych pomysłów na takie posiłki można znaleźć na stronie Sokołów gdzie obecnie jest akcja Sokołów - dla zdrowia seniora
Posiłki dla starszych osób powinny być lekkostrawne np gotowane,duszone lub pieczone. Obowiązkowo powinni spożywać dużo warzyw. Dzisiaj przygotowałam szynkę pieczoną w aromatycznym sosie śliwkowym z dodatkiem kaszy gryczanej i warzyw gotowanych na parze. Brokuły mają wiele cennych właściwości chronią przed chorobą nowotworową oraz anemią. Korzystnie wpływają na wzrok, mają niski indeks glikemiczny dlatego są wskazane jak najbardziej dla cukrzyków ponieważ regulują poziom cukru we krwi. Suszone śliwki bardzo korzystnie wpływają na zaparcia, dzięki nim poprawia się trawienie ponieważ przyspieszają perystaltykę jelit. Dieta osób starszych powinna być bogata w błonnik - kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do mięs dlatego warto ją często spożywać ponieważ doskonale usprawnia pracę jelit.


Przepis na szynkę wieprzową 




Koszt na 1 porcję około  5zł
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania około 1h 20 minut


Składniki:

  • 350 g szynki Sokołów
  • garść śliwek suszonych
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 średnie marchewki
  • 6 różyczek brokuł
  • sól 
  • pieprz










Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni 
  • Następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego dodajemy 100 ml wody i  pieczemy szynkę pod przykryciem  przez 70 minut
  • Po 60 minutach dodajemy suszone śliwki
  • Po 70 minutach pieczenia  zwiększamy temperaturę do 220 stopni, ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 minut
  • Powstały podczas pieczenia płyn wlewamy do naczynia
  • Dodajemy kilka śliwek z sosu około (4-5 szt)
  • Całość blendujemy aż powstanie aksamitny sos
  • Marchewkę kroimy w plasterki i gotujemy na parze przez 8-10 minut, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez około 5 minut
  • Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu
  • Upieczoną szynkę kroimy w plasterki, polewamy aromatycznym sosem wraz ze śliwkami, podajemy z kasza gryczaną i warzywa na parze











Smacznego! :)


*wpis zawiera lokowanie produktu http://sokolow.pl/






3 komentarze:

  1. Taką szynkę pewnie każdy chętnie by zjadł. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie z pewnością smaczne i zdrowe nie tylko dla seniora.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, aż zgłodniałam :P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...